Нито един европейски отбор не достигна до полуфиналите на Световното за пръв път от 1994 година

Нито един европейски отбор не достигна до полуфиналите на световното първенство по баскетбол за жени, което се провежда в Австралия. Това се случва за пръв път от 1994 година насам, когато планетарният шампионат отново се проведе на Зеления континент.

Двойките на полуфиналите, които ще се проведат в събота, ще противопоставят САЩ на Канада и Китай на домакина Австралия.

В първия мач от четвъртфиналите в Сидни 10-кратните световни шампионки от САЩ надделяха над Сърбия с 88:55 след 17 точки на Кейси Плъм и 15 на Ейджа Уилсън.

Интрига в срещата имаше само до средата на втората четвърт, когато при резултат 38:33 американките направиха серия от 20:0 до края на полувремето и в началото на второто, която им отвори аванс от 25 точки при 58:33.

За тима на Сърбия с 14 точки приключи родената в САЩ Ивон Андерсън.

За място на финала американките ще играят с тима на Канада, който достига до полуфиналите за пръв път от 1986 година насам. „Кленовите листа“, които са водени от испанеца Виктор Лапеня, победиха със 79:60 Пуерто Рико.

Канадките за пореден път на това първенство показаха отлична игра през първото полувреме, което спечелиха с 44:23 и това им позволи да спестят сили през вторите 20 минути на мача.

Киа Нърс бе най-резултатна за победителките със 17 точки, а други четири нейни съотборнички завършиха с двуцифрен точков актив. За Пуерто Рико Арея Гирантес вкара 19 точки, а още 17 прибави 18-годишната Тринити Сан Антонио.

Тимът на Австралия, който единствен през новия век успя да измъкне златни медали от световно първенство от САЩ, също продължава към следващата фаза след 86:69 над Белгия.

Австралийките спечелиха с комфортна разлика всяка една от първите три четвъртини на срещата и нямаха особени притеснения от финалния щурм на Белгия.

Кайла Джордж бе над всички за „опалите“ с 19 точки и 9 борби, а още 13 прибави Мариана Толо. За Белгия с 15 точки се отличи Жули Алеман, а 13 вкара Киара Линскенс.

На полуфиналите Австралия ще срещне тимът на Китай, който спечели с 85:71 срещу Франция.

Китайките направиха серия от 16:7 точки в края на първото полувреме, за да поведат с 50:39 и макар французойката да свалиха пасива си до една точка в третата четвърт, те не успяха направят обрат.

Ли Мън вкара най-много точки за Китай – 23, докато за Франция с 19 завърши Марин Фоту.

Резултати от четвъртфиналите на световното първенство по баскетбол за жени:

САЩ – Сърбия – 88:55

Пуерто Рико – Канада – 60:79

Китай – Франция – 85:71

Белгия – Австралия – 69:86

Двойки в полуфиналите:

Канада – САЩ

Австралия – Китай

Снимки: Gettyimages