Очаквайте на живо: Женският финал на US Open

Невероятната Ига Швьотнек се изправя срещу Онс Жабер в исторически финал на US Open при жените, който ще започне в 23:00 часа българско време.

За първи път представителки на Полша и на Африка (Тунис) ще се борят за трофея в Ню Йорк, но това са и сред най-заслужилите и постоянни тенисистки от началото на сезона, съответно достигането им до последната фаза изобщо не е изненада (за разлика от финала при мъжете).

Световната номер 1 Швьонтек излиза в третия си финал от “Големия шлем” и първи извън клея на “Ролан Гарос”, като при победа може да събере умопомрачителните 10 365 точки за ранкинга си – отново двойно повече от преследвачката си Жабер.

На полуфиналите полякинята постигна 14-ата си победа над съперница от топ 10 в ранглистата, обръщайки от 2:4 в последния сет Арина Сабаленка – 3:6, 6:1, 6:4.

Това беше и девети пореден успех за Швьонтек над опонентки в топ 10, като в същото време тя увеличи сметката си на внушителните 56 спечелени мача през годината. Само още една победа я дели от рекорда на Ашли Барти през 2017 година.

Швьонтек няма загубен сет и води с 9-0 победи във финалите си от първия такъв през 2019-а в Лугано, когато отстъпи на Полона Херцог. В “Големия шлем” досега не е губила повече от пет гейма във финалните срещи – така беше срещу София Кенин в Париж през 2020-та и срещу Коко Гоф това лято.

21-годишната полякиня може да стане най-младата трикратна шампионка от “Шлема” от Мария Шарапова през 2008 година.

Само за 66 минути Жабер прекрати серията от 13 победи на Каролин Гарсия в полуфиналите и си заслужи шанс за величие. И тя, както и Швьонтек, пристигнаха в Ню Йорк със слаби резултати на твърди кортове в САЩ до момента, но се пребориха за класиране до финала.

Жабер загуби първия си финал в “Шлема” на “Уимбълдън” този сезон в трисетов дуел с Елена Рибакина, така че сега ще се постарае да стигне до първата си титла.

Съотношението в мачовете между Швьонтек и африканката е 2-2, правейки сблъсъкът им в “Голяма ябълка” още по-непредвидим.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.