Сребро за Валерия Алексиева в първия ѝ сезон в Германия

Българската баскетболистка Валерия Алексиева и нейният АЛБА Берлин завоюваха сребърните медали в германската Втора Бундеслига. „Албатросите“ достигнаха до големия финал на първенството, където обаче не успяха да се противопоставят на новия шампион Фалконс Бад Хомбург, който спечели двубоя с убедителното 93:66.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ALBA BERLIN (@albaberlin)

Независимо от загубата на последната стъпка преди златото, сезонът за Алексиева и АЛБА се оказа повече от успешен.

Чрез достигането до финалния сблъсък възпитаничките на старши треньора Кристо Кабрера си извоюваха историческа промоция за Първа Бундеслига, където ще дебютират през следващия сезон.

„Жълто-сините“ завършиха на първо място в редовния сезон на северния регион с актив от 17 победи и 4 загуби. На четвъртфиналите в плейофите Алексиева и компания отстраниха Боско Бамберг след две победи, а на полуфиналите в тяхна жертва се превърна и Райн-Майн Баскетс. Именно успехът над този съперник гарантира промоцията и мястото на финала на „албатросите“.

Чисто индивидуално Алексиева изпраща страхотна първа година с екипа на АЛБА. 21-годишната състезателка се превърна в едно от най-ефикасните оръжия на „албатросите“, записвайки средни показатели от 14.7 точки, 2.7 борби и 2.4 асистенции при 49% стрелба за две точки и 32% от далечно разстояние. Върховото постижение на Алексиева през настоящия сезон бе 21 точки, достигнати два пъти.

Снимка: ALBA Berlin