Грандиозен успех: Валерия Алексиева и АЛБА Берлин пренаписаха клубната история

За първи път в своята история женският баскетболен отбор на германския гранд АЛБА Берлин ще се състезава във висшия ешелон в шампионата. „Албатросите“, за които се състезава и българката Валерия Алексиева, си заслужиха директна промоция за Бундеслигата, след като достигнаха до финала във втора дивизия. Тимът на Кристо Кабрера триумфира с категоричното 99:71 над Райн-Майн Баскетс във втория мач между двата тима от полуфиналите и чрез общ резултат 183:141 продължава към сблъсъка за титлата. На финала АЛБА ще се изправи срещу победителя от двойката Фалконс Бад Хомбург – Опладен, където резултатът след първия мач е 61:40 в полза на Фалконс.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ALBA BERLIN (@albaberlin)

За да е още по-специално събитието, двубоят се проведе пред около 2,200 зрители в зала „Мерцедес-Бенц Арена“, където мъжкият тим на АЛБА приема мачовете си в Евролигата. За първи път през настоящия сезон Алексиева и компания играха в голямата зала в германската столица, като енергията от публиката определено ги зареди допълнително по пътя към убедителния успех над своя съперник в битката за място на финала.

По този начин АЛБА се превръща в единствения баскетболен клуб в Германия, който ще има свои отбори както в мъжката Бундеслига, така и в тази при дамите. Освен това, за първи път от над 15 години град Берлин отново ще има свой представител в женския елит.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ALBA BERLIN (@albaberlin)

АЛБА и Райн-Майн Баскетс сътвориха интересна и високорезултатна първа четвърт, която бе спечелена от домакините с 26:22. Окрилени от подкрепата на публиката Валерия Алексиева и нейните съотборнички се погрижиха да свършат голяма част от работата си още преди края на полувремето, отваряйки си солиден 12-точков аванс в резултата при 47:35 след първите 20 минути игра. След почивката „албатросите“ излязоха много по-концентрирани и мотивирани, печелейки третата четвърт с убедителното 30:13 и превръщайки последната част от двубоя в просто формалност.

Както и в първия мач преди седмица, когато Алексиева наниза 11 точки за успеха, така и днес тя бе една от най-резултатните за своя тим. Бившата баскетболистка на столичния Славия записа 14 точки на сметката си, като дори не се налагаше да играе в последната четвърт, получавайки заслужена почивка още в средата на третия период. 

Снимка: ALBA Berlin