Да очакваме ли увеличение на цените нa SSD дисковте

WDC разкриха детайли за неприятен инцидент, който е довел до замърсяване на материали за хардуерно производство. Според официалните данни неочакваният проблем възниква във фабрики на компанията разположени в Йокаичи и Китаками, Япония. Въпросните производствени линии са съвместни предприятия с Kioxia, което задълбочава последствията от инцидента.

Пазарните наблюдатели от TrendForce предварително прогнозираха, че ни очаква известно свръхпредлагане в пазара на NAND флаш памет.

Тези процеси ще обхванат цялата година и ще предизвикат натиск върху ценообразуването между първото и второто тримесечие на 2022г. Следователно спада в цените през януари-март ще намалее до 5-10%, според TrendForce.

Неочакваният инцидент във фабриките на Kioxia и WDC, обаче ще промени значително ситуацията и ще предизвика ръст в цената на NAND флаш паметта със идентични стойности 5-10%. Замърсените материали в производственото съоръжения са концентрирани в 3D NAND (BICS) линия с първоначална оценка от 6.5 екзабайта или приблизително 6500М GB.

Повредените битове представляват 15% от продукцията на Kioxia и WDC за първото тримесечие на 2022г. и 3% от планираното производство за цялата година.

 

 

Нормалният производствен график за цялата линия все още не е потвърден от двете страни. Трябва да уточним, че обявените щети от WDC най-вероятно не отчитат общите загуби от инцидента, като Kioxia също не са публикували официално данни за щетите. Това означава, че засегнатите битове могат да се увеличат допълнително.

В момента WDC и Kioxia са фокусирани върху доставката на клиентски PC SSD и eMMC продукти, като последните събития ще се отразят в негативен план на предлагането. По този начин, дори ако производственото търсене на PC OEM производителите бъде ревизирано надолу през второто тримесечие цените на клиентските SSD може да останат устойчиви на спад.

Възможностите на  Кioxia да доставя продукти ще бъдат лимитирани, което ще повлияе на поръчките на корпоративните им клиенти. За да може купувачите да задоволят собствените си производствени изисквания спада през второто тримесечие на цените на корпоративните SSD ще бъде в голяма степен ограничен.

Съдейки по договорните цени, всички поръчки извършени на база цялото тримесечие не трябва да бъдат засегнати в краткосрочен план, но може да има незабавно увеличение на цените в котировките на Waffer котировките през февруари и март.

 

TagsSSD