Toshiba разделят бизнеса си в две компании

Японският производител ще премине пред сложна процедура, която ще раздели бизнес операциите в две отделни структури. По този начин Toshiba ще отхвърлят първоначалния план, който предвиждаше отделяне в три компании заради сериозна вълна от недоволство сред акционерите. Структурните промени ще включват солидна възвръщаемост от планираните дивиденти на притежавана акция, за да се успокоят акционерите, както и продажби на активи.

Ревизираният план предстои да бъде разглеждан от международните хедж фендове, които са критично настроени срещу всички варианти за разделяне на бизнеса, предпочитайки Toshiba да продължи да оперира като частна компания.

Съгласно новото преструктуриране ще се отдели дивизията за устройства, включително и производството на полупроводници.

Двете компании ще се казват Infrastructure Service – бизнеса с транспортни технологии, енергия и батерии, както и Devices – хардуер, памет и дигитални устройства, и ще се листват на борсата, информира Reuters.

 

 

Toshiba също така формират Tec Corp., която управлява бизнеса с електронно оборудване и Noncore активите и ще се опитат да намерят купувач на този капитал. Успоредно с това са предвидени траншове от $2.6 млрд. под формата на дивиденти в следващите две години. Актуализираният план изисква одобрението на половината от притежателите на акции, докато в първоначалния си вид беше необходимо мнозинство от 2/3.

Предимствата на отделянето в две компании са свързани с опростяване на процеса, редуцирането на разходите и оптимизиране на наличния ресурс. Акциите на бизнеса с памет Kioxia ще продължат да са собственост на Тоshiba, но ще се търсят начини за монетизиране и връщане на дивиденти на инвеститорите. Планира се и продажбата на 55% от бизнеса с климатични инсталации Toshiba Carrier Group в сделка на стойност около $870 млн.

По всичко личи, че напрежението между инвеститори и мениджъри в компанията ще продължи.