Хакери разпространяват зловреден софтуер, чрез имейли с новини за Омикрон

Зловредният софтуер излага на сериозни рискове милиони потребителите, които сърфират в  уеб пространството всеки ден. Смартфоните са приоритет за киберпестъпниците, но е факт, че вирусите са проблем за всички софтуерни платформи. Фишинг атаките са друг предпочитан метод, с който хакерите опитват да ни заблудят и да откраднат личната ни информация.

Трябва да бъдете изключително внимателни, особено когато извършвате финансови операции от мобилните устройства.

Експерти по сигурността на FortiGuard предупреждават за нова кампания, която набира популярност сред киберпрестъпниците в интернет. Според данните има риск да инфектираме своите устройства със зловредния софтуер „RedLine“.

Любопитното е, че вируса се разпространява с новинарско съдържание свързано с Омикрон варианта на коронавируса, което се изпраща чрез имейли, съобщава BusinessInsider. На този етап са открити случаи на компрометирана поверителна информация на потребителите от поне 12 устройства.

 

 

Вирусът е създаден да търси логин детайли, след като попадне в устройство с Windоws. Паролите и потребителските имена се извличат от инфектираните системи и се споделят с трети страни. Първите случаи на RedLine Stealer са открити през март 2022г. и изглежда зловредния софтуер продължава да е популярен метод сред хакерите.

Специалистите на FortiGuard Labs уточняват, че инсталирането на вируса става с файла „Omicron Stats.exe“, който умишлено използва името на новата модификация на коронавируса. На този етап няма информация дали „RedLine“ се разпространява и по други начини,  извън съобщенията по имейл.

Откраднатата информация може да се купи в Dark Nеt за минимум $10 за отделен профил. Бъдете внимателни, тъй като отварянето на фалшив линк в имейла с новини за Омикрон може да ви създаде неочаквани главоболия и проблеми.

 

Още oт Digital: Как да се предпазим от хакерски атаки докато работим от вкъщи