Заслужава ли си ъпгрейд към HDMI 2.1

HDMI е водещ стандарт за възпроизвеждане на мултимедия с висока резолюция сред телевизорите и потребителската електроника. Актуалната версия е HDMI 2.1, която бе регламентирана още през 2017г. Създателите на технологията обещават подобрения като поддръжка за променлива честота за опресняване, редуциране на латентността, по-добрата дълбочина на цветовете, както и оптимизация за 8K резолюция.

 

Новата версия предлага още eARC, VRR, Display Stream Compression (DSC), Auto Low Latency Mode (ALLM), поддръжка за динамичен HDR идр. Oрганизацията, която разработва стандарта се казва HDMI Licensing Administrator и въвеждат промяна, която може да обърка потребителите.

Производителите на монитори, аксесоари и други устройства ще трябва да спазят изискването за поддръжка само на една от новите функции в HDMI 2.1. Това означава, че ако продукт с новия стандарт е сертифициран като HDMI 2.1 не е задължително да предлага пълния пакет от подобрения.

Изискването е само за една нова функционалност, а останалите са опционални, съобщава DigitalTrends.

 

 

Kомпаниите ще трябва да информират какви спецификации на дисплея поддържат, но вероятно ще видим доста стоки с HDMI 2.1, които предлагат ограничени функции, но са официално сертифицирани за новия стандарт. От TFT Central дадоха за пример монитор на Xiaomi с 1080p резолюция и 240Hz дисплей, който „поддържа“ HDMI 2.1, но порта използва спецификациите на HDMI 2.0.

Собствениците на конзолите Xbox и PlayStation със сигурност биха искали достъп до пълния набор от геймърски функции на HDMI 2.1, като Auto Low Latency Mode (ALLM) и поддръжка на 4К резолюция при 120Hz. Производителите обаче ще имат свободата да предложат ограничена функционалност, но да промотират продуктите си като съвместими с HDMI 2.1.