Google блокираха 151 опасни Android приложения заради SMS измами

Независимо какво устройство използвате винаги може да станете жертва на хакери или друга онлайн измами. Решението е да бъдете много внимателни какво съдържание изтегляте, да инсталирате антивирусен софтуер и да преглеждате рейтингите и коментарите на приложенията. За съжаление създателите на вируси стават все по-креативни в опитите си да компрометират повече потребители.

Аndroid е предпочитаната мишена за хакерите, тъй като има повече от 3 млрд.

устройства, които са базирани на операционната система. Експерти по сигурността на Avast сега ни предупреждават за поредната кампания, която излага на риск собствениците на смартфони.

Този път става въпрос за премиум измама с SMS съобщения, които се разпространяват от приложения, които изглеждат с легитимно предназначение.

 

 

Сред тях са редактори на снимки, филтри за камери и QR скенери, чиято основна цел е да ви подмамят да се абонирате за платена SMS услуга. Aко това се случи зловредния софтуер ще провери локацията на устройството, IMEI и телефонния номер. По този начин се разбира конкретната локация, за да се изпрати съобщение на съответния език.

Ако въведете телефонния си номер ще бъдете добавени към премиум SMS абонамент, който може да ви таксува с до $40 на месец. Създателите на UltimaSMS също така не пестят средства за промотиране на своите приложения в алтернативни услуги като Facebook, Instagram, TikTok и др., съобщава BGR,

Avast са информирали Google, които изтеглят 151 приложения свързани с измамата, чиито инсталации надхвърлят 10.5 млн.