Разследващи с извънредни новини след огнения ад с две малки дечица във Варна

Смятаме, че пожарът, при който загинаха две деца, е възникнал в резултат на човешка дейност. Това каза на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов във връзка с пожара в ж.к. „Владислав Варненчик“, при който загинаха две деца, предава „Фокус“. 

„При потушаването на пожара в жилището са немерени телата на две деца.

Самоличността им е установена. Те са 1 и 4 години. Започнато е досъдебно производство за извършен палеж, следствие на което е настъпил смъртта на 1 и повече лица. Наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 г. Извършен е оглед. Назначени са съдебно-медицинска и пожаро-техническа експертизи.

Целта е да се установят причините за настъпилата смърт на двете деца и причините, поради които е възникнал пожарът“, обясни Конов.

„Към настоящия момент е приключила аутопсията на 1-годишното дете. Установено е по категоричен начин, че смъртта е настъпила от вдишване на дим. Съдебните медици ще започнат и втората аутопсия. За умишлено убийство не можем да говорим в случая, тъй като по отношение на едното дете причините са установени, но не и при второто. Не мога да дам такова становище към настоящия час“, каза още той.

„По отношение на пожара – смятаме, че е възникнал в резултат на човешка дейност. Дали е умишлено, или по непредпазливост ще се изясни в хода на разследването. Установено е огнището на помещение, то е там, където са се намирали двете деца“, поясни окръжният прокурор.

Невероятна трагедия. Така кметът на район „Владислав Варненчик“ във Варна Николай Костадинов коментира пожарът в квартала, при който две невръстни деца загинаха. Към момента все още не е ясно какви са причините довели до фаталния пожар.

Николай Костадинов заяви, че е бил на мястото на трагедията минути след като негови съседи са му се обадили.

„Когато отидох, всичко гореше. Пожарникарите вадеха хора и искам да кажа, че те спасиха десетки. Изключително бързи и адекватни мерки – поклон пред работата им.

Успях да разговарям и с майката, която беше в шок. Сподели, че след като проверила децата дали спят, задрямала в съседната стая. Междувременно бащата излязъл да купи цигари. Връщайки се в жилището мъжът видял огън и измъкнал майката. После се е опитал да се върне за децата, но е било прекалено късно“, обясни Костадинов.

Във видеоклип разпространен в социалните мрежи се чува и взрив, който по думи на майката е бил от устройство за зареждане на запалки, а според бащата от малка туристическа газова бутилка.

„Родителите споделиха, че в апартамента е нямало кибрит, не са се отоплявали на дърва. Истинска мистерия е какви са причините за тежкия инцидент.

Мога да успокоя, че няма нанесени сериозни материални щети по конструкцията на блока. Надявам се скоро да станат ясни и точните причини за пожара“, каза в заключение кметът на „Владиславово“ Николай Костадинов.

Работи се с родителите на загиналите деца във Варна, те са известни на полицията, каза от своя страна ст. комисар Атанас Михов.

„Родителите на двете деца живеят на от година и поливна на адреса. От известно време ел. захранването им е спряно, поради неплатени сметки. Това е изключва версията за късно съединение или гръмване на бойлер. Гърмът, който са възприели съседите е от малка газова бутилка, но вследствие на пожара, а не причинен от нея. Работим по всички възможни версии“, обясни ст. комисар Михов.

„Майката е била в апартамента. Бащата е бил навън. Прибрал се е , извел е майката. Опитали са се да изведат децата, но безуспешно. Родителите са задържани, работи се с тях. Децата не са посещавали ясла. Двамата са познати на полицията. Ще се изследва психическото им здраве и поведение. Майката променя постоянно версиите си. С нея продължава да работи психолог.

Посещавани са от социални служби. Няма данни, че децата са били малтретирани“, допълни той.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов уточни, че наблюдаващият прокурор извършва анализ на доказателствата и ако счете, че са достатъчни, родителите ще бъдат привлечени като обвиняеми.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ