Червенокосите жени са секси, но някой задавал ли си е въпроса, защо ги наричаме така. Определението „червенокос“ се лепва на жени с оранжева коса, но защо наричаме оранжевото червено ? Това е въпрос, на който ще се опитаме да отговорим…
Червеното е един от първите цветове, получил името си
Думата „червен“ произлиза от народнолатинската дума „vermiculus“, означаваща „червейче“ – именно от червеи се е добивал пурпурния оцветител в миналото. Всъщност това е един от първите цветове, който е получил свое име, вероятно след черното и бялото.
Оранжевото, от другата страна, възниква като цвят след като започват да се внасят портокали, тикви и други оранжеви плодове.
Смята се, че първи португалците са донесли портокалите в Европа, а нашата дума „портокал“ идва от тяхната. Оранжевият цвят произлязъл от вида на зрелия портокал, а на български „оранжев“ идва от френското „orenge“ (то пък идва от окситанското „auranja“, което произлиза от арабското „nāranj“ и стигаме чак до санскритското „naranga-s, което означава „оранжево дърво“).
И така, след като първоначално не е имало дума за „оранжев“ (както и за много други цветове), хората нарекли онези с оранжева коса червенокоси.
Ами тиквите и морковите?
Следващият въпрос е защо думата „оранжев“ се е появила чак след пристигането на портокалите на континента? Оказва се, че тогава просто не е имало нищо друго оранжево, за да се наложи въвеждането на отделна дума специално за този цвят.
Да, тиквата е оранжева, но тя е била култивирана в Америка и е пренесена в Европа чак след откриването на Новия свят.
Морковите също са оранжеви… днес. Те са дошли от Персия и първоначално са били отглеждани заради ароматните си листа и семена, а не заради корените. Тогава обаче са били лилави, а не оранжеви. Модерният морков произлиза от Афганистан, където е имал червен и жълт цвят, а оранжеви моркови се появяват в Нидерландия през 17-и век.