Коя ще е следващата революция при камерите на смартфоните

Смартфоните промениха много неща в ежедневието на хората. Едно от тях е правенето на снимки. Дебатът за това дали смартфоните могат да заместят напълно самостоятелните фотоапарати се води от години и е с доста ясни тенденции, отбелязва Phonearena. Например фактът, че през 2020 г.

продажбите на фотоапарати са с 87% по-малко спрямо 2010 г.

Производителите на смартфони отделят много време и усилия за развитието на камерите в мобилните устройства. Доста от производителите на фотоапарати също се преориентираха и вече предлагат модули за смартфони. И макар камерите на смартфоните да са доста развити, все още има какво да се желае от тях. Според Phonearena именно при камерите ще е следващата революция при мобилните телефони и този път може да превземат напълно самостоятелните фотоапарати. За целта ще са им нужни няколко новости.

 

HDR и стабилизация на изображението

Това е ясна тенденция, която вече се предлага от скъпите модели. HDR видео и снимки се предлагат от всички модели, а топ версиите предлагат и оптична стабилизация на изображението. Производителите усилено се конкурират в създаването на най-добрите камери и докато iPhone дълго време беше лидер в тази сфера, сега доста модели го конкурират успешно, включително S21 Ultra и Mi 11 Ultra.

 

 

Оптично увеличение

На пазара вече има смартфони с камери, които имат оптично увеличение. Досега то е сравнително скромно – около 2-3 пъти. Някои от тях достигат и 5-кратно увеличение, което показва все по-големия потенциал в този сегмент, особено с развитието на нови методи за по-компактни обективи.

 

 

Нощен режим

Снимането без светкавица е голямото предизвикателство за всяка камера. Производителите отделят много внимание на нощните режими и постиженията им през последните години са впечатляващи. Все още е рано напълно да се сбогуваме със светкавицата, но това става все по-реалистично. А идва и новото поколение иновации.

 

 

Xiaomi Mi Mix Fold с течни лещи

Ограниченото пространство е голямата пречка пред обективите. Xiaomi представи течни лещи, които да увеличат прецизността. Те са малки капсули с течност от вода и масло и могат да променят формата си чрез електричество. Чрез нея може да се скъсява фокусното разстояние и да се правят по-красиви снимки. Предимствата на технологията са малките размери, липсата на механика и могат да влизат в ролята на стабилизатор на изображението с помощта на жироскоп.

 

 

Sony и нейните варио обективи

Малко след течните лещи на Xiaomi, Sony представи два смартфона с 3-кратно увеличение и варио обектив, т.е. с променливо фокусно разстояние до 4.4х увеличение. Това елиминира необходимостта от втора телефото камера и спестява много място Друго предимство е запазването на качеството на изображението при увеличение, използването на една камера за различни ситуации и по-стабилен фокус.

 

 

Sharp Aquos R6 с най-големия сензор

Големите сензори имат повече площ за поглъщане на светлина. Това означава и по-качествени снимки. Телефонът на Sharp е първият с 1-инчов сензор, т.е. 2,5см. Това е същият по размер сензор, който се използва в много от компактните самостоятелни фотоапарати.  Той е с 20МР и елиминира необходимостта от софтуерен портретен режим за снимки. Няма нужда и от нощен режим за някои сценарии. Също така позволява достигането на по-висока резолюция на снимките, по-ниски нива на шума, повече острота и по-бързо фокусиране.

 

 

Бъдещето на камерите при смартфоните

Както се вижда, то вече се случва. През тази година компаниите представят все по-смели разработки при камерите. Всичко това показва, че производителите са намерили новите сфери на развитие на камерите и започват да реализират идеите си. Можем да очакваме доста интересни предложения.