Как да свържем лаптоп с телевизор

В наши дни телевизорите имат много повече функции, включително често се използват и като втори монитор. Те са удобен начин и за играене на игри, гледане на филми и дори за работа и видеосрещи. За щастие модерните телевизори и лаптопи имат няколко варианта за осъществяване на връзка помежду си. Mashable ни запознава с тях.

 

През Chromecast

 

Сходна услуга на AirPlay е Chromecast на Google. Някои телевизори разполагат с вградена поддръжка на функцията, като продава и HDMI устройство, чрез което може да се свърже с всеки телевизор с такъв порт. След това просто се свързва безжично със смартфона. А чрез допълнително приложение като Streamer може да се използва не само с Android устройства, но и с такива на Apple.

 

 

HDMI кабел

Това е най-лесният и достъпен начин, но изисква физическа връзка с кабел. А това често означава, че лаптопът трябва да остане близо до телевизора, което може да направи работата с него малко по-неудобна. Вече практически няма лаптопи и телевизори без HDMI порт. Връзката е много лесна – понякога дори устройствата се разпознават автоматично още при свързването на кабела. Ако това не се случи, просто трябва да се избере номера на HDMI порта от менюто за Източници на телевизора.

В случай, че лаптопът има miniHDMI или MicroHDMI порт, тогава ще е нужен или подходящ кабел, който от едната страна да е с този формат, а от другата със стандартен HDMI, или да се използва преходник. HDMI може да се използва и с лаптопи с Thunderbolt, DisplayPort, mini DisplayPort, като ще е нужен преходник за тези портове.

 

 

Новост е и USB-C. Някои устройства поддържат подобна връзка през USB-C и HDMI порт, като отново ще е нужен преходник.

 

 

Препоръчително е във всички случаи първо да проверите спецификациите на вашия лаптоп и телевизор, за да видите кои технологии подържат двете устройства. Едва, когато има съвпадение, може да преминете и към свързването им по съответния начин.

 

За Mac компютри

Устройствата на Apple разполагат с функцията AirPlay. Чрез нея може да се направи безжична връзка между Mac компютър или лаптоп с телевизор. Изискването е телевизорът да разполага с функцията AirPlay. Такива модели има от Samsung, LG, Sony и Vizio, като постепенно и други производители се присъединяват.

Функцията се използва лесно. Трябва да бъде активирана и на двете устройства, след което се отваря AirPlay от лаптопа и се избира името на телевизора от списъка. На телевизора ще се появи код, който трябва да се въведе в меню на лаптопа.