Рансъмуер атаките ще ни струват $265 млрд. през следващите 10 години

Рансъмуер вирусите са най-актуалният тренд сред хакерите и кибератаките от този тип отчитат все по-сериозен ръст. Корпоративните среди са най-засегнати, но обикновения потребител също може да стане жертва. Отличителната особеност на рансъмуера е, че блокира достъпа до информацията в инфектираните устройства.

Потребителите виждат съобщение на началния екран, което ги подканва да платят откуп.

Обикновено сумата трябва да се преведе за сравнително кратък период от време, като предпочитано средство за плащане са виртуалните валути. През последната година редица водещи компании трябваше да се справят с компютърни системи заразени с рансъмуер.

Хакерите ще продължат да използват този метод, за да компрометират милиони потребители онлайн. Експертите по сигурността предупреждават за сериозен ръст в приходите на няколко групировки. Сред най-активните киберпрестъпници в разпространението на рансъмуер са Maze, Clop, Nefilim и DarkSide, съобщава ZDNet.

В момента щетите причинени от този тип атаки възлизат на приблизително $20 млрд. годишно, което представлява 57-кратно увеличение, спрямо отчетените резултати през 2015г.

 

 

Само през последната година отчитаме с  30% ръст в атаките с рансъмуер, като цифрата вероятно ще продължи да се увеличава през 2021г. Експертите са на мнение, че финансовите загуби от дейността на хакерите ще достигнат до $265 млрд. през следващото десетилетие. Корпоративните и обикновените потребители трябва да бъдат много внимателни, тъй като подобни атаки се извършват веднъж на всеки две секунди.

Рекордният откуп платен за инфектирана компютърна система с рансъмуер е $30 млн., но както и останалите цифри свързани с този тип вируси вероятно ще продължи да се увеличава. При всички положения най-тревожни са тези данни за правителствените и държавни агенции, както и за представителите на бизнеса.