Аpple продължава да доминира пазара на смарт часовници

Apple Watch е най-предпочитаният избор на смарт часовник в световен мащаб. Компанията има сериозно предимство пред останалите водещи производители. Причините за доминацията на Apple са многобройни и са пряко свързани с дизайна и новите функции, които предлага Apple Watch.

Популярността на Apple Watch SE и фокуса на компанията върху превръщането на Apple Watch в неизменна част от екосистемата на Apple затвърждават влиянието на компанията.

Според данни на Counterpoint Research през първото тримесечие на годината са отчетени с 35% повече продажби на умни часовници, спрямо същия период през 2020г.

Тази стойност е добро доказателство за високото търсене на потребителите към продуктите в тази категория. Аpple Watch отново е лидер, тъй като разполага с 33.5% дял и генерира малко повече от една трета от общите продажби на смарт часовници на световния пазар.

Само преди година компанията отчита 30.3% дял и с бавни, но стабилни темпове разширява своето присъствие за сметка на своите конкуренти.

 

 

 

Вторият най-голям производител на умни часовници е Samsung, които могат да се похвалят с 27% увеличение в доставките на годишна база. Най-съществен принос за резултатите на компанията оказват Galaxy Watch 3 и Galaxy Watch Active 2, съобщава TechSpot. Липсата на достатъчно предложения в средния клас, обаче е причината за спад от 2.7% в пазарния дял през януари-март 2021г.

В този период Samsung продават 8.4% от всички устройства, в сравнение с 10.1% преди година. Силното представяне на Apple Watch SE се отразява пряко на корейския производител. Двете платформи Wear OS и Tizen OS също регистрират спад в своите позиции. Все пак Google се надяват да подобрят пазарния дял на своя софтуер през следващите месеци.

Вече бе сключено партньорство със Samsung, което ще окаже голямо влияние върху създаването на бъдещите версии на Wear OS. На този етап няма изгледи да бъде прекъсната доминацията на Apple при умните часовници.

 

TagsАpple