Зловредният софтуер FluBot може да открадне пароли и лични данни от устройствата с Android

Невероятните постижения в разработката на AI софтуер и машинно обучение позволяват на Google да се бори по-ефективно срещу вирусите в Google Play.

Toва е ключов елемент, който гарантира сигурността на смартфоните с Android. За разлика от iOS, обаче потребителите имат свободата да инсталират софтуер извън официалния онлайн портал.

Разнообразието от съдържание е предимство на Android, но и голям риск, тъй като Google не проверява легитимността на приложенията изтеглени извън Google Play. Популярността на смартфоните кара хакерите да бъдат все по-активни в опитите си да откраднат личната информация на потребителите. 

Oт ZDNet ни информират за поредната заплаха, която този път е свързана със зловреден софтуер, който се казва FluBot. Неговата цел е да си осигури достъп до списъка с контакти и да изпрати до всички номера съобщения, съдържащи инфектиран текст.

Кликването върху предоставения линк, обаче ще инсталира вируса на смартфоните и може да открадне пароли и банкови детайли.

 

 

Създателите на FluBot са програмирали вируса да изпрати съобщения, които се представят за DHL, ASDA, Amazon, Argos и други популярни брандове. Фишинг съобщението обещава да проследи вашата пратка и пренасочва към външен сайт. Кликването на линка инсталира незабелязано APK файл без системните настройки да могат да го засекат.

След като попадне в смартфоните FluBot си осигурява необходимите разрешения, за да си гарантира достъп до поверителни данни като контакти, пароли и данни за кредитни карти. Eкспертите предупреждават да бъдем много внимателни, тъй като FluBot се разпространява с изключително бързи темпове.

Ако не сте предприели допълнителни мерки, за да предпазите паролите и данните за банковите карти, които използвате от смартфоните можете да си създадете доста неочаквани проблеми. Въздържайте се от инсталация на софтуер извън Google Play и следете за всяка необичайна активност.

В заключение ще уточни, че iOS устройствата засега не са засегнати от FluBot, който излага на риск само Android смартфоните.

 

Oще от Digital: 8 полезни съвета за по-добра сигурност в смартфон с Android