Съоснователят на Adobe, Чарлс Гешке почина на 81-годишна възраст

Аdobe Photoshop вероятно е първата асоциация, кoгато чуете името на компанията. Този бранд предлага впечатляващи софтуерни решения, които са достъпни за водещите платформи. Обработката на снимки и видео никога не е било толкова лесна задача, благодарение на иновациите, които ни предлага Adobe.

Компанията публикува официално изявление, с което изразява тъгата си от смъртта на  Чарлс Гешке – един от съоснователите на Adobe.

Причините за кончината не са публично известни. Припомняме ви, че Чарлс Гешке основава компанията през 1982г. заедно с Джон Уорнък.

В началото изпълнява ролята на главен оперативен директор, президент и председател на борда на директорите. Любопитен факт е, че съчетава тези три ключови длъжности в периода между 1986г. и 2017г., информира Engadget. През този период Чарлс Гешке изиграва ключов роля в разработването на всички водещи приложения на Adobe.

Mоже да не си спомняте, но PostScript е името на един от първите продукти на компанията, с който набира популярност сред масовия потребител.

 

 

Както името подсказва това е програма за описание на уеб страници, която допринася за формирането на първите десктоп компютри през 80-те години на миналия век. Тогава върха на технологиите са Apple Macintosh и Aldus PageMaker. Oще в ранните години на новата компания Чарлс Гешке и Джон Уорнък разработват формат, който и днес е неизбежна част от интернет.

Това е Portable Document Format (PDF), който дебютира през 1993г. В момента PDF файловете продължават да са ежедневие за милиони потребители. Съоснователят на Adobe също така изиграва активна роля в създаването на Tech Museum of Innovation и получава награда за принос към технологиите от Барак Обама през 2009г. 

Неговото име попада в пресата през 1992г., когато е отвлечен в продължение на четири дни, като похитителите искат да откуп, за да го освободят. Благодарение на дългогодишните усилия на Чарлс Гешке днес Adobe е водеща технологична компания.