Какви подобрения ни очакват в телевизорите с HDMI 2.1

Новият стандарт за HDMI конекторите предлага много подобрения, с които ще се наслаждаваме още по-пълноценно на любимите мултимедийни файлове и игри. Поддръжката на по-висока резолюция и честоти за опресняване на кадрите са само част от интересните функции на HDMI 2.1. Няма да е пресилено да кажем, че най-впечатляващата характеристика на стандарта е опцията за възпроизвеждане на 8K съдържание със скорост от 60 кадъра в секунда.

Потребителите ще могат да се възползват още от иновации като Variable Refresh Rate (VRR), Dynamic HDR и Quick Media Switching.

Последният инструмент осигурява най-бързия на чин за превключване на устройствата, свързани към телевизорите. Кабелите оптимизирани за HDMI 2.1 освен 4K видео със 120 кадъра в секунда ще осигуряват по-високи честоти за опресняване на картите.

Това е подходящо, както за геймърите, така и за гледане на филми с още по-реалистично качество.Актуализираната версия на стандарта увеличава Bandwidth скоростта от 18Gbps в HDMI 2.0 до максималните 48Gbps, които предлага HDMI 2.1, съобщава TechRadar.

 

 

Теоретично резолюцията може да достигне до 10К при честота на опресняване от 120 кадъра в секунда. Функцията за променливо опресняване ще редуцира латентността и ще гарантира реалистичен ефект сходен на технологиите AMD FreeSync и NVIDIA G-Sync.

Tелевизорите не са единствените устройства, които ще се възползват от предимствата на HDMI 2.1, тъй като функциите ще са достъпни за звукови системи, АV усилватели и друго аудио оборудване. Enhanced Audio Return Channel (eARC) оптимизира аудио кодеци от последно поколение като Dolby Atmos и DTS:X.

Някои производители вече представиха телевизори с HDMI 2.1 портове, като стандарта се поддържа още от Sony PS5 и Xbox Series X.

 

Oще от Digital: Как да свържем компютъра с телевизора си