Apple спират продажбите на iMac Pro

Apple ще се фокусират изцяло върху разработката на собствени процесори, които да намерят място в бъдещите версии на MacBook и компютрите Mac. След като в продължите на дълго време се спекулираше с желанието на компанията да спре да използва хардуер на Intel промяната вече се случи.

Това е само първата стъпка от процес, който се очаква да изисква поне две години. Още през лятото научихме, че Аpple официално спира да използва Intel процесори в компютрите Маc.

Вместо това компанията създава модифициран процесор, базиран на технологии на ARM. Сходна е стратегията на Apple в мобилната индустрия.

Предимствата на Apple M1 процесора са многобройни и са свързани предимно с 5-нанометровата производствена технология. Архитектурата разполага с 16 млрд. транзистора, което гарантира оптимална скорост и ниска консумация на енергия. За сравнение Apple A14 Bionic, който се използва от iPhone 12 има „само“ 11.8 млрд.

От 9to5google сега ни информират за още една любопитна промяна в плановете на Apple през следващите месеци.

 

 

Технологичният гигант планира да спре да произвежда компютрите iMac Pro. Настоящите количества ще бъдат налични за потребителите. След изчерпването на този инвентар, обаче няма да се създават повече устройства с този бранд. Добре е да знаете, че опциите за конфигурации на iMac Pro са силно ограничени.

Ако опитате да поръчате от Apple Store ще бъдете информирани, че са налични само версии с 10-ядрен Xeon процесор до изчерпване на количествата. Базовата версия на iMac Pro е налична за $5000. Премиерата стана факт преди четири години, като Apple се надяваха да предизвикат по-голям интерес с подобренията в iMac Pro.

Изглежда, че високата цена се е отразила на популярността на устройствата. Компанията също така се очаква да представи нова серия настолни компютри, които използват M1X. Това е кодовото име на процесора, който ще наследи Apple M1 и вероятно ще бъде представен преди края на 2021г.

Детайли за спецификациите и цената все още не са известни.

 

Oще от Digital: Apple разработват 32-ядрен процесор за iMac и MacBook Pro компютри

TagsApple