Аpple отново изпревари Samsung по продажба на смартфони

Световният пазар на смартфони се развива доста динамично през последните две години. Анализаторите подцениха влиянието на Huawei, които се утвърдиха като водещ фактор в мобилната индустрия. Неочакваното развитие довело до търговските санкции на САЩ, обаче промениха значително плановете на компанията и баланса на силите при смартфоните.

Компанията запази силно влияние и успя да продаде повече от 200 млн.

продажби през изминалата година. Въпреки това ембаргото направи невъзможно постигането на голямата цел на Huawei, а именно да изпреварят Samsung. Избухването на пандемията от коронавирус преди малко повече от година също оказа силно влияние на глобалния пазар на смартфони.

Стагнацията и слабото търсене свиха пазарния дял на доста от водещите производители. Xiaomi е един от малкото брандове, които успяха да се възползват и да разширят позициите си в глобален мащаб от началото на кризата с COVID-19. Така например вече ви съобщихме, че Xiaomi изпревариха за първи път Apple и вече са третият най-голям производител на смартфони.

 

 

Aктивността на потребителите през последните седмици допринесе за възстановяването на мобилната индустрия. Apple също се похвали с впечатляващи продажби на своите смартфони, предимно от iPhone 12 серията. Само преди седмици компанията потвърди, че над 1 млрд. потребители използват iPhone.

Солидните продажби на 5G смартфони са позволили на Apple да възстанови загубените си позиции и отново да станат по-голям производител от Samsung. Последните данни в доклад на Gartner разкриват, че през четвъртото тримесечие на 2020г. са реализирали продажбите на 79.9 млн. версии на iPhone.

По този начин Apple отчита 14.9% дял на годишна база. Втората позиция е за Samsung, чиито доставки достигат до 62.1 млн., което е спад от 11.8%. Третият най-голям производител за периода е Xiaomi, които продават 43.4 млн. смартфона и могат да се похвалят с 33.9% ръст. Общите продажби от 384.6 млн. регистрират спад от 5.4% през четвъртото тримесечие на 2020г.

 

TagsАpple