Samsung ще произвеждат процесори за AMD

Samsung Еxynos е името на собствена серия процесори, които компанията произвежда за смартфоните Galaxy. Kорейският гигант традиционно представя версии на флагманите от серията, които имат Samsung Exynos и Qualcomm Snapdragon процесори. По този начин компанията предлага повече възможности за избор на потребителите, но също така редуцира производствените си разходи.

Гъвкавата стратегия на Samsung е една от причините да са лидер в световния пазар на смартфони.

Все пак компанията търси начини как да предлага още по-добри хардуерни решения, като вече ви съобщихме, че следващият процесор Samsung Exynos от висок клас ще има графичен чип на АМD. Toва не е изненадващо, тъй като двете компании от дълго време си партнират в мобилната индустрия.

Tехнологиите на AMD се очаква да доведат до създаването на по-мощни GPU модули, в сравнение с ARM Mali дизайните, които се използват сега от Samsung Exynos и Qualcomm Snapdragon процесорите. Именно това е причината Samsung да представят смартфони с графични процесори на AMD по-рано от очакваното.

 

 

Сътрудничеството между двете страни ще продължи с пълна сила през следващите седмици. В интернет се появихa данни, от които разбираме, че Samsung Semiconductor  – дъщерно дружество на Samsung Electronics ще произвеждат хардуер за AMD. Желанието на компанията да осигури поръчки за GPU и APU процесори на Samsung не е случайно.

TSMC са най-големият производител в индустрията, но близките им отношения с Apple се превръщат в проблем за другите компании. Това е най-големият клиент на TSMC, като почти всички създадени 5-нанометрови процесори от последните месеци са запазени за Apple.

В същото време AMD са зависими от тайванския производител, тъй като в неговите фабрики се произвеждат Ryzen CPU и Ryzen GPU модулите. Предоставянето на поръчките на Samsung звучи като логично решение в дългосрочен план. От AМD проявяват интерес не само към 5-нанометровата технология на своя партньор, но също и към усъвършенствания 3nm процес на Samsung.

Изглежда, че Samsung и AMD ще продължат да работят заедно, за да бъдат по-влиятелни в индустрията.

 

Oще от Digital: Samsung разработват два нови процесора Еxynos с AMD графика за смартфони от висок клас