Следващият процесор Samsung Exynos от висок клас ще има графичен чип на АМD

Samsung разкриха официално детайли за 5-нанометровия Exynos 2100 процесор за смартфони от висок клас. Първите устройства с този хардуер ще бъдат представителите на Galaxy S21 серията. Именно заради това компанията се е погрижила да осигури сериозни подобрения.

Еxynos 2100 е първият процесор за смартфони на компанията, който е произведен с 5-нанометрова технология и включва модем с поддръжка за mmWave и sub-6Ghz честотите.

По този начин архитектурата ще може да оперира в почти всички 5G мрежи по цял свят и щегарантира по-ниска консумация на енергия.

Новият процесор за смартфони предлага и сериозни подобрения по отношение на скоростта, в сравнение със Samsung Exynos 990, който се използва от международните версии на Samsung Galaxy S20 и Galaxy Note 20.

Според официалните данни Exynos 2100 консумира с 20% по-малко енергия и осигурява с 30% по-висока производителност на изчислително ядро, в сравнение с Exynos 990. Компанията е интегрирала и по-добър модул с изкуствен интелект в Samsung Exynos 2100.

 

 

Eдна от най-интересните спецификации на процесора е, че използва АRM Mali-G78, който гарантира с 40% по-добра графична производителност. За в бъдеще Samsung планират да въведат сериозна промяна в своята стратегия. Компанията иска да започне да използва по-добри GPU модули, които са разработени от AMD.

Съвместният проект стартира още преди две години, но все още не е представен хардуер, който се възползва от партньорството им. От Samsung най-накрая коментираха своите бъдещи планове и потвърдиха, че следващият процесор от висок клас с бранда Exynos ще е базиран на GPU технологии на AMD.

Трябва да отбележим, че това едва ли ще се случи в рамките на настоящата година. Първият процесор на Samsung с графичен чип на AMD вероятно ще намери място в Galaxy S22 в началото на 2022г.