Qualcomm и Samsung ще са най-големите производители на 5nm процесори за смартфони през 2021г.

Смартфоните с поддръжка на 5G технологията определено са най-бързо развиващият се сектор в мобилната индустрия. Водещите производители вече предлагат второ поколение на смартфони с тази функционалност, които освен по-бързи стават и по-достъпни. Този тренд ще продължи с пълна сила и през 2021г.

Новите флагмани на Apple, Samsung и Xiaomi вече използват 5-нанометрови процесори, което се очертава като задължителна характеристика за премиум смартфоните през годината.

В последните дни на декември Xiaomi представиха първия смартфон с Qualcomm Snapdragon 888 процесор.

Много компании ще представят смартфони с Android първия 5-нанометров чип на Qualcomm в следващите няколко месеца. Това ще позволи на повче хода да се въползват от предимствата в скоростта и дългия живот на батерията, които предлага 5nm процесори. До края на първото тримесечие вероятно ще видим нови устройства на Xiaomi и OnePlus, които също работят със Snapdragon 888 процесор.

По този начин Qualcomm ще се утвърдят като един от водещите производители на 5nm процесори в световен мащаб през 2021г.

 

 

Въпреки това се очаква конкуренцията да бъде доста сериозна. Само след дни ще видим премиерата на Samsung Galaxy S21. Европейските версии на смартфоните ще се захранват от Samsung Exynos 1080, който също е създаден с 5-нанометрова технология. Няма да е изненадващо, ако нкои от новите модели в средния клас и бранда Galaxy също за базирани на Exynos 1080.

Корейският производител също така работи и над oще една 5nm архитектура, която ще се казва Samsung Exynos 2100. Именно заради това анализаторите очакват Samsung и Qualcomm а бъдат най-големите производители на 5-нанометрови процесори за смартфони в следващите тримесечия. Друго голямо име в индустрията е MediaTek, които ще заложата предимно на 5G процесорите от средния и бюджетния клас.

Тайванският производител вече изпрeвaри Qualcomm по продажби, но едва ли ще успее да създаде повече 5m процесори от своя конкурент през 2021г. Така смартфоните ще продължават стават все по-бързи и по-достъпни, благодарение на акцента върху най-новите технологии.