Вицепредседателят на Samsung Electronics може да бъде осъден на 9 години затвор заради корупция

Съдебните проблеми на един от най-влиятелните личности в структурата на Samsung не са тайна за никого. Властите от години разследват активно Лий Джае-йонг, който е вицепредседател на Samsung Electronics по обвинения в корупция. Историята включва и други публични личности в Южна Корея, включително бившия президент Парк Гуен-хие.

Властите в страната са безкомпромисни в подобни обвинения и вече ви съобщихме защо шефът на Samsung Group може да бъде арестуван.

Прокуратурата разполага с неопровержими доказателства за нелегитимни бизнес практики, борсови манипулации, счетоводни измами и корупция в делата на Лий Джае-йойнг.

В момента се водят няколко дела срещу вицепрезидента на Samsung Electronics,  като обвинението поиска максимална присъда от девет години затвор за извършените престъпления. Мотивът на властите е, че Лий Джае-йойнг е част от конгломерат с внушително влияние в Южна Корея, което налага още по-строги действия.

Окончателното заседание, на което ще бъде обявена присъдата ще се проведе на 18 януари и има сериозни основания да е в максималния си размер, съобщава TechCrunch.

 

 

Настоящото разследване е фокусирано единствено върху обвиненията за подкуп, които доведоха до свалянето на бившия президент на Южна Корея, Парк Гуен-хие. Samsung е най-големият „чаебол“ – семеен конгломерат в страната, което допълнително продава тежест на извършените деяния. Лий Джае-йонг също така е обект на още няколко дела свързани с различни измами и бизнес манипулации.

Изслушванията по този процес започнаха през октомври и ще продължат през следващата година. В същото време делото за подкуп, което може да завърши с налагане на 9-годишна присъда започна преди три години. Властите твърдят, че Лий Джае-йонг е оказал натиск и е предоставял многократно подкупи на близък съдружник на тогавашния президент на страната.

Официалната позиция на прокурорите е, че зад тези действия стои желание за осигуряване на правителствена подкрепа за бизнеса на Samsung, който обвиняемия очаква да наследи от своя баща, Лий Кун-хи.  Сегашното разглеждане на делото е по инициатива на Върховния съд в Сеул, който определи първоначалните мерки на апелативния съд като твърде снизходителни.