Изкуственият интелект ще измести човешкия персонал в киберсигурността до 2030г.

Изкуственият интелект е само един от разнообразните примери за впечатляващи технологични иновации. Само за десетилетие AI софтуера се превърна от футуристична концепция в реалност, която улеснява милиони хора. Приложенията на изкуствения интелект обхващат обработването на заявките в Google Search, добавянето на специални филтри от камерите на смартфоните, гласовите търсения с Google Assistant и Siri.

Технологията се използва от заглавия като Shazam и водещите приложения за навигация.

Moбилните устройства разчитат все повече на AI софтуера, като водещите компании използват подобни програми, за да ни предпазват от хакери. Трудно можем да си представим сфера от модерния свят, която да е недостъпна за технологиите с изкуствен интелект.

Компанията Neuralink, която е собственост на Илон Мъск дори работи над идеята за имплантиране на сензори в човешкия мозък. Онлайн сигурността е една от сферите, в които се очаква най-голям бум на AI иновациите. Някои водещи компании дори се притесняват, че роботи могат да вземат работата на много специалисти през следващите години.

 

 

Проучване на Trend Micro показва,  че над 40% от служителите в IT сектора се притесняват, че АI софтуер ще поеме задълженията им в до 10 години. Автоматизираните процесори за откриване на бъгове в софтуер и доказателства за активност на хакери са само сферите, в които технологията ще става все по-популярни.

Всеки трети участник в изследването твърди, че сферата на киберсигурността ще премина изцяло в ръцете на изкуствения интелект до 2030г. Все повече производители увеличават инвестициите в технологията, което на свой ред ще задълбочи тези процеси.

При всички положения е необходимо въвеждането на законови рамки, които да регламентират подходящото поле на дейност за  АI софтуера.