Ericsson съдят Samsung заради нарушено патентно споразумение

Ericsson не успяха да се адаптират към динамичните процеси в мобилните индустрия, които превърнаха смартфоните в най-продаваните електронни устройства на пазара. Въпреки това компанията продължава да допринася за иновациите в сектора, но предимно при телекомуникационното оборудване.

Шведският производител е изградил през годините солидна репутация и разполага с разнообразно портфолио от патенти. Интелектуалната собственост е важен източник на приходи за Ericsson, които лицензират своите уникални технологии за другите производители.

Партньорството с най-големите имена в индустрията също може да име своите недостатъци.

Именно такъв е примера с отношенията между Ericsson и Samsung, които със сигурност няма да бъдат същите както досега. Шведската компания вече е завела официално съдебен иск срещу своя партньор с обвинения, че са нарушили ключови клаузи, залегнали в договорните им отношения.

Успоредно това Ericsson посочват и допълнителни нарушения свързани с нормалния процес на лицензиране на технологии, което според тях е основание да получат финансови компенсации за своя иск от Samsung, съобщава АndroidHeadlines.

 

 

Според предоставените документи Samsung нарушават своите задължения свързани с т.нар. „Fair, Reasonable and Non-Discriminatory“ споразумение за лицензиране на технологиите на Ericsson. В крайна сметка юридическият екип на шведският бранд изискват властите да разпоредят санкция в размер на $118-$177 млн. на всяко тримесечие от началото на 2021г.

Конкретната цифра е изчислена, за да компенсира досегашните финансови загуби и да регламентира бъдещите отношения със Samsung. От Ericsson изразяват притеснения, че докато текат разследванията ще бъдат забавени плащанията, докато се актуализира новото споразумение. Това е неприятно с оглед икономическата обстановка предизвикана от коронавируса.

Технологиите, които предизвикват настоящи спор са свързани с 4G и 5G технологиите, които са ключови за функционирането на устройствата на Samsung. Най-вероятно двете компании ще постигнат извънсъдебно споразумение, което ще сложи край на съдебния им конфликт. Дали това ще постави Samsung в по-неблагоприятна обстановка за преговори е възможност, която предстои да бъде поставена на дневен ред.