Samsung ще продава Exynos процесори на китейските производители на смартфони

Samsung продължават да са лидер в световния пазар на смартфони и вероятно ще запазят дългосрочно позицията си заради търговските санкции срещу Huawei. Корейският производител създава собствена серия от мобилни процесори с името Exynos, която намира място в устройствата Galaxy. Премиум смартфоните на Samsung се продават във версии с Exynos или Snapdragon в различните региони в световен мащаб.

Сътрудничеството между Samsung и Qualcomm ще продължи с пълна сила и през следващата година.

Най-вероятно Samsung Galaxy S21 ще бъде първото устройство, което работи с Qualcomm Snapdragon 875 процесора. За разлика от предходни години този път компанията иска да изтегли премиерата през януари. Това ще им предостави по-добри възможности да се конкурират успешно в мобилната индустрия.

Популярният блогър IceUniverse ни съобщава за друга интересна промяна в стратегията на Samsung. Неговите данни разкриват, че на 12 ноември ще се проведе специално събитие в Шанхай, на което ще видим официалната премиера на процесора Samsung Exynos 1080, съобщава TechRadar.

 

 

По този начин Samsung ще опитат да се превърнат в още по-атрактивно име на китайския пазар, включително и да привлекат локалните производители към Exynos чиповете. Meстни брандове като Vivo, Oppo и Xiaomi набират все по-голяма популярност в свeтовен мащаб. В  контекста на казаното дотук не е изненадващо, че Samsung искат да им продават хардуер.

Според непотвърдена информация Samsung Exynos 1080 ще бъде произведен с 5-нанометрова технология, което гарантира висока производителност и ниска консумация на енергия. Преминаването към ARM Cortex-A78 ядра ще гарантира с 20% по-бърза скорост, а Mali-G78 GPU обещава с 25% по-бърза работа.

Възможността да привлекат вниманието на Vivo, Oppo и Xiaomi към процесорите от серията Exynos може да се превърне дългосрочно в сериозен източник на приходи за компанията. Китай е най-бързо развиващия се пазар в пазара на смартфони, като проблемите на Huawei само подпомагат стратегията на Samsung.

През миналата година Exynos 980 стана част от Vivo X30 смартфона, като Xiaomi Mi 10E устройствата вече използват Exynos 990.