TikTok заведоха дело срещу конкурентното приложение Triller заради нарушаване на патент

ТikTok придоби голяма популярност през годината и се превърна в синоним за приложение, които позволява споделяне на кратко видео. Въпреки това има доста конкурентни платформи, предлагащи сходна функционалности, но на засега не могат да се похвалят с такъв успех.

Един от най-амбициозни проекти в тази пазарна ниша се казва Triller. Много е вероятно тепърва да чувате повече това име, тъй като се озова в центъра на съдебен конфликт, който се очертава да продължи дълго.

Разработчиците на TikTok от компанията ByteDance официално повдигнаха обвинение срещу Triller.

Причината е нарушаване на патенти и неправомерна употреба на интелектуална собственост. Тези действия представляват ответна реакция от страна на ByteDance, тъй като още през лятото Triller заведоха дело срещу популярния си конкурент с твърдениe, че от години използва уникалните им технологии.

Конкретната причина за този иск е патент, който Triller са регистрирали на свое име преди три години, когато TikTok все още не се радваше на такава популярност.

 

 

Eдва ли е изненадващо, че ByteDance отхвърлят тези обвинения и се аргументират, че са разработили собствена технология и не използват чужди иновации. Компанията смята още, че Triller опитват да спечелят дивиденти от популярността на TikTok, съобщава BusinessInsider.

Въпросният патент, който предизвиква спора описва метод за създаване на музикални видео клипове, които са придружени от аудио. Разработчиците на Triller също така твърдят, че действията на TikTok се опитват да манипулират правната система в САЩ.

Огромната популярност на приложението създава предпоставка за генериране на приходи за сметка на Triller. Нежеланието за комуникация и липсата на отговор на изпратените съобщения до TikTok също така кара създателите на Triller да търсят своите права в съда.

Главният изпълнителен директор на Triller, Майк Лу дори сравни конфликта между приложенията с митичния сблъсък между Давид и Голиат. В заключение ще отбележим, че TikTok се използва от почти 700 млн. души, като 100 млн. от тях живеят в САЩ.

 

Oще от Digital: TikTok вече ще плаща на създателите на видео клипове

TagsTikTok