Очаква се 10% спад в цените на SSD дисковете до края на 2020г.

Разпространението на коронавируса предизвика редица промени във веригата на доставки за хардуер. Бизнес операциите на някои производители бяха напълно блокирани заради пандемията и това забави премиерата на доста продукти на големите брандове.

Ситуацията постепенно започва да се стабилизира, като световния пазар на DRAM и NAND флаш паметта продължава да бъде в състояние на свръхпредлагане. Този тренд няма да се промени и до края на настоящата година.

Анализатори на TrendForce прогнозират двуцифрен спад в цената на хардуер през четвъртото тримесечие на годината.

Действията на американското правителство срещу Huawei също ще оказва влияние върху индустрията, тъй като водещите производители на смартфони се запасяват с твърде голям брой памет модули. По този начин се опитват да се възползват от загубените пазарни позиции на Huawei, провокирани от санкциите на САЩ.

Въпреки това усилията им няма да бъдат достатъчни, за да променят цялостната ситуация в световния пазар на DRAM и NAND флаш памет, съобщава TechRadar.

 

 

Tрябва да се обърне подобаващо внимание на още един ключов процес, а именно продължаващото ниско търсене на памет за сървъри. Този сегмент все още не отбелязва необходимите признаци на възстановяване, което на свой ред ще се отрази на цената на памет модули за центровете за данни.

Прогнозите на TrendForce са, че този спад ще е от порядъка на 10%, спрямо резултатите регистрирани предходното тримесечие. Данните в доклада разкриват още, че превантивното изтегляне на инвентара от Huawei се отразява положително на желанието на трите основни доставчици на DRAM паметта да редуцират наличния инвентар.

Брандове като Xiaomi, Oppo и Vivo са започнали да се запасяват с ключови комопненти, което ще допринесе за минимален спад в цената на мобилната DRAM памет. Ако включим и хардуера за сървъри намалението ще премине границата от 10% през четвъртото тримесечие.

Слабото търсене на производителите на сървъри ще намали цените на корпоративните SSD дискове с 10-15% през тримесечието, както и на NAND флаш паметта с 10%.