Windows 10 ще ни информира, ако имаме проблем със SSD дисковете

SSD дисковете са предпочитан избор за все повече хора главно заради осезаемо по-бързата скорост, която предлагат спрямо конвенционалните хард дискове. Добрата новина за масовия потребите ле, че цените на SSD-тата намаляват постоянно, което прави технологията максимално достъпна за всички.

Оптимално решение за всеки потребител е да използва специализиран софтуер, с който да следи работата на SSD диска и съответно да реагира при възникване на проблем. Мicrosoft също искат да улеснят този процес и вече тестват нова функционалност, която ще следи състоянието на хардуера в реално време.

Ако възникне грешка или неизправност в работата на SSD-то веднага ще получите уведомления на своето устройство. Идеята на компанията е да осигурят поддръжка за приложението YourPhone, което е най-добрия начин да използвате смартфон с Android на устройство в Windows 10.

Новата функция вече е част от Windows 10 Insider Build 20226 версията на операционната система.

 

 

Обикновено когато купите SSD имате достъп и до съответния софтуер за мониторинг на състоянието му. Подобни проверки не се извършват от самия Windows. Желанието на Microsoft е да променят ситуацията, като добавят NVMe SSD драйвъри към процеса на мониторинг. В менюто на Windows 10 ще можете да видите състоянието на SSD диска, както и дали хардуера е надежден.

Ако има проблем ще бъдете подканени да създадете резервно копие на информацията, за да предотвратите загуба на важна информация. Функцията все още е тестова и ще е необходимо време преди да стане част от публични версии на Windows 10.