Водещо предимство на LED крушките пред по-старите модели с нажежаеми жички е, че са в състояние да произвеждат много повече светлина при консумирането на по-малко електричество. Съчетанието от тези фактори предоставя атрактивни икономически ползи на собственици готови да инвестират в крушка с LED технологията.
Екип от учени на imperial College London от години експериментират с нови методи, които могат да подобрят работата на LED диодите. Последните им тестове показват, че добавянето на наночастици може да подобри значително работата на крушките от този тип.
Конвенционалните диоди разполагат със светодиоден чип, който е обграден от прозрачен защитен компонент.
Преобладаващата част от светлината произведена от LED чипа може лесно да премине през корпуса, но все пак част от лъчите се отразяват обратно навътре, което влияе на ефективността на крушките. Специалистите на Imperial College London търсят решение основно на този проблем, тъй като отразената по този начин светлина се губи.
Причината е, че лъчите не попадат в компонентите около диода и респективно не осигурява осветление. Другият проблем свързан с тези процеси е, че се повишава температурата във вътрешността, което може да доведе до прегряване. Разграждането на LED чипа в този случай става по-бързо, което означава, че крушката ще има по-кратък жизнен цикъл.
Решението, което предлагат учените засега представлява компютърен модел, при които в горната част на LED чипа се разполага прозрачен слой от наночастици. Симулациите показват, че така се променя ъгъла, под който светлината се поглъща от материала на корпуса и се допускат с 20% повече лъчи, спрямо настоящите технологии, съобщава NewAtlas.
Интересният метод обещава да удължи живота на светодиодите, които стоят хладни повече време и респективно могат да работят по-дълго без да се повредят. Предстоят тестове със структури от наночастици, които различен размер и форма, за да се провери кой е най-ефективния вариант.