Шефът на TikTok напусна след 100 дни в компанията

Собствениците на ByteDance назначиха бившия специалист на Disney за свой главен изпълнителен директор в опит да отворят приложението към западната аудитория. Кевин Майер бе назначен на най-важния пост в TikTok в средата на май, но изглежда бъдещето му в компанията вече е приключило. 

Самият той потвърди информацията, че се оттегля от своя пост, което се случва около 100 дни след като стана шеф на TikTok. Причината за това решение е свързана с комплицираната ситуация, в която се намират разработчиците на приложението.

В началото на август Доналд Тръмп издаде заповед, която постави бъдещето на TikTok на карта. 

Вече ви съобщихме, че САЩ ще забрани TikTok и WeChat, ако не бъдат купени от американски компании до 15 септември. Този срок след това беше удължен с още 45 дни и сделката може да се реализира до средата на ноември, като преговорите продължават с пълна сила. 

Оттеглянето на шефа на TikTok от може да е индикация, че може да се избегне санкцията на американското правителство.

 

 

Голямата критика срещу ByteDance е, че информацията споделяна от потребителите се съхранява в китайски сървъри и местните власти имат достъп до нея. Това е основният мотив зад желанието на САЩ да бъде отделен и продаден бизнеса на TikTok в Северна Америка. 

По този начин ще се сложи край на спекулациите и новия собственик може да гарантира, че данните в TikTak се запазват на безопасно място. Изглежда, че фигурата на Кевин Майер също е допринасяла за подобни обвинения и оттеглянето му може да ускори преговорите за финализиране на сделката. 

Длъжността главен изпълнителен директор ще се изпълнява временно от генералния мениджър на TikTok, Ванеса Папас, съобщава TechCrunch. Бившият шеф на приложението вече е информирам своите служители, че няма да работи повече за компанията и изтъква, че не е доволен от ролята на TikTok в ескалирането на напрежението между САЩ и Китай.