Хакери могат да пробият защитата на локалните мрежи за 30 минути

Сложните пароли са добър начин да се предпазим от хакери, но представляват само един компонент, който може да гарантира сигурността ни в интернет. Използването на антивирусна програма и работата с легитимен софтуер са други неща, които могат да ви предпазят в тази ситуация. 

Въпреки това няма как да бъдете сигурни, че няма да станете жертва на хакери, които стават все по-активни с всеки изминал месец. Добър пример е последното проучване на Positive Technologies, което обръща внимание на факта, че се забелязва значителен ръст в атаките на хакерите срещу компютърните системи на бизнеса.

Най-често киберпрестъпниците се възползват от уязвимости в софтуера, който използват устройствата. Това налага постоянно да се актуализират инсталирате приложения, за да се спестят проблеми от подобно естество. Експертите на Positive Technologies провеждат тестове с компютрите на представителите на бизнеса в много сфери, сред които IT технологиите, енергетиката, хотелиерството, развлечението, комуникациите, правителствените агенции и др.

 

 

Резултатите от тестовете са доста любопитни, тъй като показват, че Positive Technologies успяват да преодолеят защитата на локалните мрежи с 93% успеваемост. Максималният брой проникващи вектори открити в една компания достига до 13, съобщавa ТechRadar. 

Другата любопитна подробност е, че eдна на всеки шест компании съдържа доказателства за предходни атаки на киберпрестъпниците, като зловредни връзки на официални сайтове, валидни ID детайли в публични бази данни и др. Всички тези неща са доказателства, че мрежата вече е била компрометирана от хакерите, което улеснява работата на Positive Technologies.

Водещо заключение от експеримента е, че хакването на локална мрежа от разстояние отнема между 30 минути и 10 дни. Въпреки това в повечето случаи сложността на атаката е твърде ниска, което би улеснило провеждането ѝ, дори от хакери с по-базови познания. Уеб приложенията са най-уязвими и са причина за 77% от атаките, като при тестовете се осигурява и достъп до над 9000 корпоративна имейла.