Големите съкращения в Mozilla заплашват бъдещето на Firefox

Mozilla е популярно име в света на технологиите основно заради своя браузър. Компанията разработва продукти, с които да промени интернет пространството вече повече от 20 години. Актуалната икономическа ситуация, обаче създава сериозни затруднения за нормалното съществуване на Mozilla. 

Разпространението на коронавируса предизвиква все по-значителни икономически последствия за много компании, включително и за създателите на браузъра Firefox.

Все пак от Mozilla нямат намерение да наблюдават отстрани ситуацията и подготвят промени, които да им пoзволи да останат конкурентни. 

Главният изпълнителен директор, Мичел Бейкър публикува пост в официалния блог, от който разбираме за някои от подготвяните промени. Шефът на Mozilla обръща внимание на икономическата криза, която е довела до сериозен спад в приходите, което респективно ще наложи реорганизиране на структурата и съкращаване на служители.

Тези мерки са наложителни, за да се подсигури бъдещето на Mozilla Firefox и да се продължи изпълнението на голямата цел, а именно интернет да стане по-добро виртуално пространство.

 

 

Една от първите стъпки, които ще предприеме компанията е уволняването на повече от 250 служители, което ще редуцира значително работния им персонал. Toва е около 25% от всички хора, които в момента са наети от компанията. Успоредно с това Mozilla ще свият бюджета за различни проекти, сред които и Firefox. 

Основният приоритет в следващите месеци ще бъдат икономиите. В своето изявление шефът на Mozilla също така потвърди, че предварителния план за справяне на кризата с COVID-19 вече е неприложим. Това е конкретната причина да се търсят алтернативни варианти, които да подсигурят бъдещето на компанията в дългосрочен план. 

Все още не знаем дали това ще засегне нормалния цикъл на разработване на Mozilla Firefox и респективно до забавяне на бъдещите версии на браузъра. От Mozilla смятат, че настоящите промени са наложителни, за да може да се осигури оцеляването на компанията в дългосрочен план, което изглежда не е възможно с настоящата бизнес стратегия.

 

Oще от Digital: Как да преглеждате, добавяте или изтривате отметки в браузъра Mozilla Firefox