Кога ще се преборим с COVID-19, според Бил Гейтс

Световната пандемия от месеци продължава да бъде водеща тема и да влияе върху нормалното ежедневие на милиони хора. Въпреки опитите на лекарите и държавите по цял свят все още не разполагаме с ваксина, която да сложи край на разпространението на COVID-19.

Съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс също финансира подобни проекти и опитва да допринесе за разработването на лекарство, което да ни предпазва от коварния вирус. Всъщност той е един от първите хора, които започнаха да ни предупреждават от възможността да избухне подобна пандемия.

 

В свое интервю преди пет години Бил Гейтс прогнозира, че ако в следващите десетилетия се появи криза, която да доведе до смъртта на повече от 10 милиона души най-вероятната причина ще бъде подобен вирус, а не война.

За съжаление думите му имат още по-голям смисъл, когато пандемията от COVID-19 е вече факт. Сега Бил Гейтс направи ново интересно изявление по темата, съобщава BGR.

 

 

Tози път неговият коментар е свързан с възможността окончателно да овладеем и да се справим с кризата. Според него развитите държави като САЩ вероятно ще разполагат с ваксина и ще могат да лекуват своите граждани от COVID-19 преди края на следващата година. 

По-бедните страни, обаче е възможно да почакат по-дълго време, тъй като няма да успеят веднага да си набавят необходимите количества от въпросния медикамент. В този случай Бил Гейтс смята, че ще е необходимо още около година, за да преодолеят напълно кризата.

Очаква се още преди края на 2020г. да бъде одобрена първата работеща ваксина в САЩ, чиято ефективност, обаче може да е от порядъка на 50%. В момента има повече от 5 млн. инфектирани от COVID-19 хора само в САЩ и разработването на ваксина е единствения начин страната да се справи дългосрочно с този проблем.

По всичко личи, че и през следващата година ще продължим да се борим с коронавируса и да търсим решения на кризата.