Toshiba официално излиза от бизнеса с лаптопи

Toshiba са японски производител, който е добре познат сред потребителите по цял свят. Огромната конкуренция в индустрията, обаче създаде редица затруднения за компанията през последните години. Това принуди Toshiba да предприемат мерки за преструктуриране на своя бизнес, за да продължат да генерират приходи в дългосрочен план. 

Припомняме ви, че преди две години Toshiba продадоха официално 80.

1% от своя бизнес с преносими компютри на Sharp. Финансовите параметри на сделката достигнаха до $36 млн., като след придобиването името на дивизията бе променено официално на Dynabook. Устройствата с това име се произвеждат от Foxconn, което гарантира достатъчно достъпната цена. 

Сега разбираме, че Sharp са се възползвали от предоставеното им право да придобият контрол над останалите 19.1% от акциите на Dynabook дивизията, съобщава TheVerge. В официално изявление Toshiba потвърди информацията, уточнявайки, че сделката вече е финализирана, което означава, че Sharp вече притежават 100% от дъщерното дружество Dynabook.

 

 

По този начин Toshiba прекратяват напълно операциите и присъствието си в световния пазар на лаптопи. Японският производител има богата история в тази пазарна ниша, тъй като представиха първото си устройство още през 1985г. Въпросният модел е T1100 и предлага 256K памет, 3.5-инчов флопи диск и сменяема батерии.

Потребителите са имали възможността да купят този модел за цена от приблизително $2000 след дебюта му на пазара. Toshiba продължават да инвестират сериозно в тази пазарна ниша и в края на 90-те години на миналия век са едни от водещите производители.

Навлизането на много нови компании засили конкуренцията и постепенно започва да се отразява негaтивно на Toshiba. За сравнение компанията реализира продажбите на 17.7 млн. преносими компютъра на световния пазар през 2011г.

След това тази стойност намалява до 1.4 млн. месеци преди да продадат 80.1% дял от своя бизнес с лаптопи на Sharp.