Samsung разработват Exynos процесори за компютри с Windows

Смартфоните на Samsung се радват на голяма популярност сред потребителите. Компанията предлага две серии премиум устройства с Android и това са Galaxy S и Galaxy Note. Традиционно премиерата на нови модели става през февруари и август/септември.  Друга специфична особеност в бизнес модела на компанията е, че използва различни процесори в Аndroid смартфоните си.

 

Това са новите Snapdragon чипове на Qualcomm, както и собствените Exynos процесори. Настоящата година не прави изключение и вече видяхме Samsung Galaxy S20, като след броени дни е премиерата на Galaxy Note 20.

Oт TechRadar твърдят, че корейския производител вече работи над Exynos процесор, който не е оптимизиран за смартфони, а за устройства с Windows. Въпросният чип е базиран на ARM архитектура и ще предложи 5G свързаност, както и ниска консумация на енергия.

По този начин Samsung се надяват да стимулират допълнително продажбите на своята дивизия за полупроводници, като разширят влиянието си в нова пазарна ниша.

 

 

Според наличните данни Samsung вече тестват прототипи, които са базирани на Exynos 1000 процесора. Най-вероятно чипа ще използва новите Cortex-X1 ядра и ще бъде произведен с 5-нанометрова EUV технология. Инженерите на корейския производител разполагат с модифицирана версия на Exynos 990, която също е предназначена за устройства с Windows 10.

Решението на Samsung не е лишено от логика, тък като в момента единствените ARM-базирани процесори за компютри с Windows са от портфолиото на Qualcomm (Snapdragon 8cx, Snapdragon 8c, Snapdragon 7c). Премиерата на Samsung Exynos процесори, които са оптимизирани за тези устройства ще изостри конкуренцията и ще допринесе за по-достъпните цени. 

Очаква се първият процесор от новата серия да се казва Exynos 1 и да дебютира в ултратънък представител на бранда Samsung Galaxy Book S. Все пак компанията няма да избързва с първия си чип за ултратънки лаптопи с Windows и е трудно да предположим дали Exynos 1 може да бъде представен преди края на 2020г.

 

Oще от Digital: Потребители призоваха Samsung да не използва процесорите Exynos в смартфоните Galaxy