Представиха финалните спецификации на DDR5 паметта

Следващата голяма версия на DDR паметта от дълго време е обект на сериозни дискусии в онлайн пространството. Първоначалната премиера трябваше да се проведе преди две години, но след това бе отложена. Организацията JEDEC Solid State Technology Association, която разработва стандарта се нуждаеха от повече време, но вече са готови с финалната спецификация. 

Търпението на потребителите вероятно ще се оправдае, тъй като DDR5 RAM паметта ще предложи двукратно увеличение на скоростта, но също така редуцира и размерите на самите модули.

Toва е изключително важно, тъй като технологията ще намери място в устройства от смартфони до сървъри. 

Финализирането на спецификацията е важно, тъй като ще ускори навлизането на DDR5 RAM паметта в индустрията. JEDEC също така са се погрижили да дублират и плътността на новите модули, в допълнение към скоростта, която вече ще достига до 6.4 Gbps, за разлика от 3.2Gbps при настоящия стандарт. 

Двуканалната структура на LRDIMM се очаква да достигне границата от 2ТВ, съобщава AnandTech. 

 

 

Все още предстоят няколко фази преди масовата интеграция на DDR5 паметта в реални устройства на пазара. Една от най-големите промени свързани с новата технологията са свързани с плътността на паметта, която вече е 64Gbit, което е четири пъти повече от максималните 16Gbit на DDR4 стандарта.

Потребителите могат да очакват и много по-дълъг жизнен цикъл, което означава, че мобилните им устройства ще работят години на оптимален капацитет. Оптимизациите в двуканалната структура на DDR5 позволяват добавянето на 16 чипа в един модул, вместо сегашните осем при DDR4 RAM.

Водещите производители ще се нуждаят от време за тестове преди да представят първите си реални устройства с новия хардуер. След като разработката на JEDEC вече е във финална фаза това със сигурност ще ускори тези процеси. 

Въпреки това анализаторите прогнозират, че до масовата дистрибуция на хардуер с DDR4 RAM ще изисква около 12-18 месеца. 

 

Oще от Digital: AMD ще поддържа технологиите DDR5 RAM и USB 4.0 през 2022г.