Apple спечели съдебната битка за неплатени данъци в ЕС на стойност €13 млрд.

Втората най-висша съдебна инстанция на ЕС отсъди в полза на Apple при последното изслушване на ключово дело между компанията и Ирландия. Още преди четири години Европейската комисия (ЕК) заведе дело и взе решение да глоби технологичния гигант с рекордните €13 млрд. по обвинение за укриване на данъци. 

Маргрете Вестагер, която оглавява антитръстовите органи и следи за конкуренцията в ЕС тогава обяви, че Apple плаща данъчна ставка, която е по-малка от 1% в страната.

Това е уникална преференциална сделка, която Вестагер определи като „незаконна държавна помощ“.

Държавите-членки на ЕС нямат право да компенсират с данъчни облекчения частни компании и това е сериозно нарушение на законодателството. Крайното заключение на ЕК е, че тази практика от години е благоприятствала Apple, като им позволява да плащат осезаемо по-ниски данъци за дълъг период от време. 

Сегашното решение на Oбщият съд на ЕС е сериозен удар за амбициите на Маргрете Весгатер да контролира дейността на технологичните компании. 

 

 

Конкретният мотив да се подкрепи Apple е провокиран от невъзможността на представителите на Европейската комисия (ЕК) да докажат, че данъчните договорености между Ирландия и Apple включват категорични доказателства за незаконна държавна помощ.

Настоящото решение може да бъде обжалвано, което най-вероятно ще се случи в следващите месеци. Делото срещу Apple е връхната точка в стратегията на Maргрете Вестагер да сложи край на незаконните данъчни практики, които тайно се подкрепят от някои правителства на държавите от ЕС.

Компанията обърна внимание на факта, че е платила повече от $100 млрд. за корпоративни данъци свързани с приходите им по цял свят през последното десетилетие. Apple уточниха, че целия спор не е свързан с това какъв размер данъци плащат, а по-скоро къде трябва да бъдат внесени съответните такси.

ЕК вече разполагат с малко повече от два месеца, за да обжалват пред Върховния съд на ЕС, който е финалната инстанция по казуса.