Китайски производител ще конкурира AMD и NVIDA с нова генерация видео карти

AMD и NVIDIA са най-популярните производители на видео карти в индустрията и от дълги години са най-големия източник на иновации в този сегмент. Още през 2017г. от Intel разкриха плановете си да станат по-влиятелен фактор в тази пазарна ниша с нова серия хардуер, който да конкурира AMD и NVIDIA. 

Mного скоро двете компании могат да се сблъскат с още един сериозен конкурент, а именно Apple.

Вече ви съобщихме, че Apple може да изостави AMD и да създаде собствени видео карти. Това решение доразвива концепцията им да спрат да използват процесори на Intel, а да разработят свои чипове базирани на ARM aрхитектури. 

Със сигурност ще отнемат години преди да види първата видео карта за компютри на Apple, но определено AMD и NVIDIA могат да се чувстват застрашени от навлизането на технологичния гигант в този сектор. Доминацията на двете компании в пазара на видео карти, обаче може да бъде изправена пред още една неочаквана заплаха.

 

 

В случая става въпрос за китайския производител Zhaoxin, който не е познат в западния свят, но има доста амбициозни планове за пазара на видео карти, съобщавa ТеchRadar. Всъщност това е съвместно дружество между SASAC, която е базирана в Шанхай и притежава 80% дял, както и за тайванската Via Technologies, контролираща 20% от Zhaoxin.

Досега компанията е популярна Китай предимно заради x86 базираните процесори, като KaiXan KS-6000 Sеries. Сега разбираме, че Zhaoxin вече работят над прототипи на видео карти. Ако всичко върви по план премиерата може да стане факт още до края на годината.

Масовото производство ще стартира в началото на 2021г. С оглед популярността на Zhaoxin в Китай няма да е изненадващо, ако много местни потребители и представители на бизнеса предпочетат видео картите на локалния бранд, вместо тези на AMD и NVIDIA.

В дългосрочен план това може да превърне Zhaoxin в постоянен, но неочакван конкурент на двете компании на световния пазар.