Samsung разработват нова OLED технология за дисплеи с името HOP

Корейският производител се подготвя усилено за голямото събитие, което ще се проведе на 5 август. Тогава ще видим за първи път Samsung Galaxy Note 20 и Galaxy Fold 2. Възможно е Samsung да представят и други устройства на тази дата, като например часовника Galaxy Watch 3.

Специалистите на корейският производител вече работят усилено над нова технология за производство на OLED дисплеи, която се казва HOP.

Всъщност името представлява съкращение от Hybrid Oxide and Polycrystalline silicon (HOP), като първоначалните тестове показват до 20% по-ниска консумация на енергия на дисплеите, които я използват.

Подобна иновация представлява перфектно допълнение към многото нови функции, които ни очакват в Samsung Galaxy Note 20. Инженерите на компанията се стремят да комбинират предимствата на двете съществуващи технологии: Low- temperature Polycrystalline oxide (LTPO) и Polycrystalline silicon (LTPS) в едно по-добро решение.

Дисплеите с LTPS са по-големи и с по-висока резолюция, докато LTPO редуцират консумацията на енергия и се използват от Apple Watch и Samsung Galaxy Watch Active2.

 

 

Технологията НОР ще се превърне в следващата голяма стъпка от амбициозната цел на Samsung да създадат най-добрия OLED дисплей в индустрията. Няма как да не отбележим също, че LTPO дисплеите освен ниската консумация на енергия са осезаемо по-евтини за производство, спрямо LTPS екраните на Galaxy S20 Ultra. 

Любопитен момент е, че Apple също използват тази технологията в своите смарт часовници и дори притежават някои патенти. Със сигурност Samsung са наясно и ще се опитат да избегнат сходства в начина, по който работи HOP в бъдещите им устройства и сегашните LTPO дисплеи на Apple, съобщава TalkAndroid

Големият въпрос е дали Samsung ще намерят как да подобрят възможностите на технологията, за да предложат 120Hz дисплей, който поддържа WQHD резолюция в Samsung Galаxy Note 20. Съществува и възможността само някои модели на смартфона да използват HOP технологията, а премиум версиите да са базирани на стандартни OLED панели с по-висока резолюция. 

След броени седмици ще научим повече за тази технология и какви други предимства можем да очакваме от Samsung HOP. 

 

Oще от Digital: Samsung твърдят, че OLED дисплеите им с 90Hz са по-добри от 120Hz LCD екрани