Samsung искат да заместят процесорите за сървъри с нова SSD технология

Корейският производител използва OCP Global Summit събитието, за да разкрие любопитни детайли за плановете си в сегмента на големите центрове за данни. Инженерите на Samsung работят усилено над нова технология за производство на SSD дискове, които са предназначени за сървъри. 

В момента най-разпространената флаш памет за конфигуриране на центрове за данни в световен мащаб е JBOF „Just A Bunch Of Flash“. Хардуерните модули от този тип използват NVMe SSD памет за съхранение на файлове, която е прикачена към PCIe суичове, процесори и NICs (Network Interface Card) мрежови карти.

 

Използването на този метод освен своите предимства страда от два съществени недостатъка, които са свързани с липсата на мащабируемост на контролера за съхранение и ограничената честотната лента. Специалистите на Samsung работят над алтернативно решение, което да отстрани тези недостатъци. 

Технологията на корейския производител е кръстена EBOF или „Ethernet SSD Bunch of Flash“ и за разлика от JBOF позиционира Ethernet портовете на самите SSD дискове, предаде ТеchRadar. 

 

 

Важно е да отбележим, че това не са същите Ethernet портове, които използваме ежедневно в своите лаптопи или компютри. Всеки един от модулите използвани от EBOF е в състояние да извършва трансфери с впечатляващите 25Gbps, което е около 25 пъти по-бърза връзка от тази в домовете ни. 

С оглед тази характеристика едва ли е изненадващо, че E-SSD дисковете им ще бъдат достъпни единствено в  2.5-инчов фактор, а не в по-малкия М2 формат. От Samsung допълват още, че E-SSD устройство може да достигне до PCIe Gen4x4 производителност от около 1500IOPS при четене на 4K файлове. 

Компанията също така твърди, че 24 NVMe дискове ще бъдат с приблизително 7.5х пъти по-бързи от традиционен NVMe модел. В същото време при „NVMe-oF SSD“ показателя увеличението в скоростта достига до 23 пъти.

Премахването на процесора и други хардуерни компоненти от центровете за данни може да има доста предимства, сред които по-ниска латентност, по-висока честотна лента и производителност, както и по-достъпна цена.

 

Oще от Digital: Очаква се поскъпване на SSD дисковете до края на 2020г.