Apple ще инвестира $330 млн. в производство на MicroLED дисплеи

MicroLED е атрактивна технология, която предлага редица преимущества пред настоящите дисплеи, които използваме в индустрията. Структурата на този тип екрани е сходна с OLED диодите и също използват малки субпиксели, които светят самостоятелно.

Разликата е, че при MicroLED дисплеите използват синтетично съединение, вместо въглеродните материали в OLED екраните. Нивата на контраст, които предлагат двете технологии също са идентични.

Другото предимство на MicroLED е, че липсата на органични компоненти гарантира по-дълъг живот на експлоатация. С оглед тези характеристики не е изненадващо, че Apple проявява все по-голям интерес към технологията. От AndroidPit сега информират, че компанията подготвя инвестиция в размер на $330 млн. за изграждането на нова фабрика.

Съоръжението ще произвежда MicroLED дисплеи, като финансовите средства ще бъдат пренасочени към Epistar и AU Optronic, които специализират в разработването на LED диоди и дисплеи.

Toва е само първата стъпка от мащабен проект на Apple, който може да превърне технологията в неизменна част от бъдещите им устройства.

 

 

Всичко това ще отнеме време, но изглежда, че Apple виждат голям потенциал в Micro LED дисплеите. Съществуват технологични препятствия, които все още не позволяват да се стартира масовото производство. Цената е твърде висока и дори огромните количества не могат да компенсират разликата.

При всички положения ангажимента на Apple ще допринесе за по-сериозни иновации в разработката на технологията. В момента Samsung са лидер в MicroLED дисплеите и вече демонстрираха възможностите на екран за телевизори с 8K резолюция от 7680х4320 пиксела и внушителните размери от 146 инча.

Това устройство не се продава на пазара, но е добра демонстрация как MicroLED може да намери приложение дори в толкова огромни екрани. Необходимо е време преди Apple, Samsung и другите производители да оптимизират възможностите на технологията, за да могат да създават достъпни панели с различни размери.

Все пак в дългосрочен план Apple могат да заложат изцяло на MicroLED в бъдещите си продукти от iPhone, iPad и MacBook сериите.

 

TagsApple