Zoom спира поддръжката на GIPHY в чата на приложението

Дистанционните методи за общуване продължават да бъдат актуална тема сред потребителите.  Само преди дни ви съобщихме, че Facebook купува платформата за споделяне на GIF файлове GIPHY за $400 млн.

Това е поредният мащабен опит на компанията да доминира приложенията за забавление и социалните мрежи. Според данните финансовите параметри на сделката достигат до $400 млн.

Интеграцията на внушителната колекция от GIF анимации в каталога на GIPHY към Instagram и WhatsApp ще ги превърне в още по-атрактивна платформа за комуникация сред потребителите. 

Един от водещите конкуренти на Facebook в сферата на приложенията за видеоконференция е Zoom, което се утвърди като предпочитана услуга за милиони потребители, въпреки някои проблеми със сигурността. Разработчиците на Zoom сега обявиха, че спират поддръжката за колекцията от GIF анимации на GIPHY от своето приложение. 

Като причина са изтъкнати предстоящи тестове на системите за сигурност, които използва Zoom, но съществува и вероятност решението да е пряко свързано със сделката между Facebook и GIPHY.

 

 

Все пак разработчиците уточняват, че достъпа до колекцията на GIPHY от чата на приложението е „временно спрян“. Мерките за сигурност едва ли ще отнемат много време. Премахването на тази функционалност може да е свързано с API интерфейса, който използва GIPHY и факта, че достъп до данните вероятно вече има и Facebook.

Oпасенията на конкурентите на компанията са основателни, тъй като GIPHY има над 700 млн. активни потребители. Споделянето на лична информация от профилите с Facebook и мрежата им от рекламни партньори повдига сериозни въпроси за сигурността. 

Zoom вече имат проблеми от подобно естество и изглежда искат да си спестят бъдещи неприятности. Временното блокиране на GIPHY ще позволи на софтуерните им инженери да се погрижат за оптималната интеграция на приложението.

Създателите на GIPHY твърдят, че не събират данни за потребителите, които използват колекцията от GIF файлове и стикери. Facebook многократно са били в центъра на проблеми със сигурността и предпазливата стратегия на Zoom ще опита да ги предпази от допълнителни инциденти.

 

Още от DIgital: Kак да използваме приложението Zoom от смартфон