Huawei ще разчита на пaртньорство със Samsung и SK Hynix за поръчки на памет за бъдещите си смартфони

Проблемите на Huawei с американското правителство стартираха през май миналата година. Китайският производител е изправен пред неприятната ситуация да няма достъп до Google Play в новите си смартфони. САЩ няколко пъти предоставяха временен лиценз на Huawei, което създаде очаквания, че отношенията между двете страни могат да се възстановят.

Реалните планове на администрацията на Доналд Тръмп, обаче са напълно различни.

Само преди дни ви информирахме, че САЩ забрани на американските производители да продават хардуер на Huawei. Този път продължителността на рестрикциите е 12 месеца, които са част от агресивната търговска война между страната и Китай. 

Всичко това поставя сериозни въпросителни пред Huawei, които се активизираха и започнаха да търсят партньорства с другите големи производители на хардуер. Според последни данни на South China Morning Post вече са стартирали преговори на компанията със Samsung и SK Hynix.

Целта на разговорите е да се регламентират и осигурят поръчки на флаш памет за бъдещите устройства на Huawei, които ще видим в мобилната индустрия.

 

 

Китайският производител е поканил високопоставени служители на двете корейски компании да обсъдят ситуацията и възможността Huawei да се снабдява с техен хардуер. По този начин  SK Hynix и Samsung могат да се превърнат в ключов елемент от стратегията на Huawei през настоящата година. 

Желанието на компанията да прави бизнес с корейските производители не е случайно, тъй като те притежават 70% дял в пазара на DRAM памет. Отношенията между тях са доста полжителни и всяка година Huawei инвестират около $8.1 млрд. за покупка на хардуер от SK Hynix и Samsung. 

Така се превръща в един от петте им най-големи клиенти на DRAM и NAND флаш памет. Трябва да отбележим също, че този хардуер все ще не е обект на рестрикции на американското правителство.

Настоящите преговори на Huawei представляват защитна реакция, с която искат да си набавят достатъчнo флаш памет, дори ако САЩ въведат нови санкции срещу компанията. По всичко личи, че ситуацията около Huawei ще продължи да бъде доста комплицирана и в следващите месеци до края на 2020г.

 

Oще от Digital: Huawei ще увеличат с 300% поръчките на процесори за смартфони от MediaTek през 2020г.