Samsung разработва 600MP камера за смартфони

Новите флагмани на Samsung предлагат сериозни подобрения, спрямо своите предшественици, които видяхме през 2019г. Една от най-интересните характеристики на Galaxy S20 Ultra определено е 108-мегапикселовата камера.

Tова е 1/1.33″ сензор с f/1.

8 апертура, PDAF автофокус и оптична стабилизация на изображенията.

Всъщност Galaxy S20 Ultra е първият смартфон на корейския производител, който има камера с толкова висока резолюция. Samsung нямат намерение да се ограничават до тази технологията и имат доста амбициозни планове за развитие на бизнеса си с камера сензори за смартфони.

Компанията смята, че може да допринесе с още иновации в тази сфера, особено когато става въпрос за броя на мегапикселите. Следващата голяма цел на Samsung е да представят първия сензор, който има 600МР резолюция.

Данните бяха потвърдени от вицепрезидента и ръководител на Sensor Business Team и System LSI Business дивизията, Йонгин Парк. Той също така обърна внимание на факта, че човешкото око може да различава до приблизително 500-мегапикселова резолюция.

Разбира се това е дългосрочен проект, който изисква съответното технологично време, но чиято разработка обаче ще стартира съвсем скоро.

 

 

Инженерите на компанията няма да се ограничават до сегашните си постижения при камерите за смартфони. Последното им поколение сензори са базирани на усъвършенствани „Pixel Binning“ алгоритми, които увеличават поглъщането на светлина и подобряват качеството при ниска осветеност.

Samsung също така създадоха иновативната технология Isocell, която изолира пикселите със специален материал, за да не позволи светлината да достигне до околните пиксели.

Тази концепция намери още по-силно отражение при Tetracell и Nonacell технологиите, които използват 2х2 и 3х3 решетки от пиксели и така подобряват абсорбцията на светлина за всеки пиксел.

Шефът на дивизията за мобилни камери Йонгин Парк също така изтъкна, че вече са открили как да намалят размера на всеки пиксел до 0.7μm – стойност, която от дълго време се смята за недостижима.

Разработката на сензор със 600-мегапикселова резолюция и ще изисква допълнително да бъде редуциран размера им, което крие сериозни технологични препятствия пред Samsung.

Корейският производител е уверен, че в близко бъдеще ще използваме камерите, които могат да снимат дори микроби, които не са видими за човешкото около, но също, че ще има водеща роля в този процес.