Huawei P40 Pro е „Най-добър фото смартфон“, според TIPA

Huawei за четвърта поредна година може да се похвали, че е победител в престижната награда на ТIPA в категорията за „най-добър фото смартфон“.

През миналата година това бе Huawei P30 Pro, a през тази настоящият флагман на компанията Huawei P40 Pro. Този модел е разработен да зададе изцяло нови стандарти за мобилна фотография и отново е плод на ползотворното сътрудничество между Huawei и Leica.

В задната част на смартфона отново ни очакват четири задни камери, които използват най-модерните технологични иновации.

Основната камера използва голям 1/1.2.8″ Quad-Bayer сензор с 12-мегапикселова резолюция и е базирана на „Pixel BInning“ алгоритми. По този начин се оптимизират възможностите за снимане при ниска осветеност и са увеличава динамичния диапазон. 

Камерата комбинира четири различни изображения в една снимка с 12МР качество, която предлага много по-високо качество с повече детайли, реалистични цветове и прецизен контраст. Този сензор има f/1.9 апертура и номинално фокусно разстояние от 23mm.

Все пак от Huawei са увеличи зрителното поле до по-конвенционалните 27mm.

Ултратънкият сензор използва оптична стабилизация на изображенията и Оmnidirectional PDAF система за автофокус. Втората камера на Huawei P40 Pro e Ultra-Wide сензор с 1/1.54″ големина и 40-мегапикселова резолюция.

 

 

Комбинацията между тези характеристики и f/1.8 гарантира, че устройството може да прави добри снимка при липса на достатъчно светлина.

Дизайнерите на Huawei са били изправени пред голямо предизвикателство да използват толкова голям сензор в компактния модул и тънко тяло на смартфона. Това е причината Huawei да се спрат на 18мм. размер, който е осезаемо по-голям от основната камера, но не толкова колкото при конкурентни устройства на Samsung и Apple, които имат 12мм. и 13мм. обективи.

Телефото камерата използва сходни технологии с Huawei Mate 30 Pro, като този модул има оптична стабилизация и предлага 5-хратно оптично приближение (125mm. еквивалент).

Последната камера в задната част на Huawei Mate 40 Pro e oт типа TOF 3D. 

 

Любопитно: Как да инсталираме приложения на Huawei P40 Pro, P40 Lite, P40 Lite Е и Mate Xs

 

Устройството не разчита единствено на хардуера за мащабиране на обекти. Вместо това използва софтуерни системи като „Field-Of-View“ и „AI RAW“ – съчетание от оптично и алгоритмично цифрово увеличение, което се адаптира към избрания от вас параметър на увеличение.

В крайна сметка Huawei P40 Pro Zoom предлага 50х приближение и може да комбинира в едно няколко RAW кадъра. Оптималното качество се гарантира още от XD Fusion Engine, като в горния ляв ъгъл са разположени две селфи камера с 32-мегапикселова резолюция.