Apple иска да купи компанията за виртуална реалност NextVR за $100 млн.

Виртуалната и добавената реалност са тема, която често се обсъжда във високотехнлогичният свят. Ако преди години такива смели решения имаше само в холивудските продъкции, то в последните години триизмерните виртуални изображения започнаха да се появяват навсякъде около нас. Ако се върнем назад във видео архивите си, още през далечната 2016г. ви показахме първият ни шлем за Виртуална Реалност, а днес тези устройства вече са масови и достъпни.

След VR, лека полека масова стана и AR технологията, в която към пространството пред себе си, виждаме добавени треизмерни анимации. 

 

 

Днес почти всеки от големите производители на смартфони разполага с AR или VR шлем, като Apple не е сред тях. От публикация на 9to5ma обаче стана ясно, че това съвсем скоро ще се промени, защото американският технологичен гигант планира да купи компанията NextVR. За тези от вас, които не я познават – както подсказва и намименованието ѝ, основаната през 2009г. от Дейвид Кол и DJ Roller, NextVR е насочена към виртуалната и последствие добавена реалност. Като платформата ѝ се поддържа от PlayStation, Oculus, HTC, Microsoft и много други. NeaxtVR стои основно зад проекти в които потребителите могат да гледат концерти, спортни събития и други мероприятия чрез шлемове за виртуална реалност. Сред партньорите на компанията са например Американската Баскетболна Асоциация (NBA), Тенис турнира Уимбълдън, Fox Sports и други.

 

 

Въпреки това обаче през 2019г. NextVR се сблъска със сериозни финансови проблеми, поради липсата на свежи инвестиции. Така компанията съкрати 40% от служителите си. Това по всяка вероятност е и причината NextVR да получи нов собственик в лицето на Apple, които е крайно време да притежават своя собствена VR/AR платформа.

 

Още в Digital.bg: Какво представлява приложението ViruSafe и как работи

 

По данни на 9to5Mac, за да реализират сделката за 100 милиона долара, Apple са използвали подставена компания. Сделката още не е финализирана, но от Apple вече са наели повечето от инженерите на NextVR, които отиват да работят в централата в Купертино. Според същият източник на информация, има шанс при покупката си Apple да имат за цел не толкова да придобият и разработват шлем за виртуална реалност, колкото да получат всичките над 40 регистрирани патента на NextVR, сред които е и технология с поддръжка онлайн стрийминг на видео и звук с високо качество. Като част от нея е така нареченият ъпскейл, при който съдържание с по-ниско качество, автоматично се конвертира към по-високо.  

 

TagsApple