Младите таланти на българския тенис – Адрияно Дженев

Адрияно Дженев (ТК „Пловдив 1981“) спечели титлата на сингъл от Държавното първенство на Държавното лично първенство по тенис на закрито до 16 годишна възраст в Бургас. Във финала при юношите Дженев направи обрат и победи с 3-6, 6-4, 6-4 Янаки Милев (ТК „Локо 98“, гр.Пловдив). През лятото Адрияно триумфира и с титлите на сингъл и по двойки (в тандем с Виктор Марков ТК „Диана“, гр.

София) на Държавното първенство на открито до 14 г. Точно преди една година Дженев стана шампион на Държавното на закрито до 14 г. През 2017 г. е първи на открито и на закрито от Държавните първенства до 12 г. Дженев спечели през тази година и Мастърс турнир за най-добрите юноши до 15 г. за наградите на „SPORT DEPOT“.

Адриано беше част и от националния отбор на България, който спечели пето място на световното първенство в Простейов (Чехия). Това е най-доброто представяне в историята за юношески отбор на България на световни финали. Нашите момчета постигнаха четири победи и две загуби на първенството. Родните таланти спечелиха срещу Германия, Тайланд, Бразилия и Япония. Загубите бяха от финалистите на шампионата Франция и САЩ.

Преди това българчетата извоюваха трето място в надпреварата на осемте най-силни отбора в Европа в тази възраст и се класираха за световните финали. На европейската лятна купа националният ни отбор до 14 г. се наложи над Хърватия, Великобритания, Австрия и детронира шампионите от миналата година – Русия. Националите бяха в състав Адрияно Дженев, Виктор Марков (ТК „Диана“, гр. София) и Илиян Радулов (ТК „Тракия СКЛАТ“, гр. Пловдив) с треньор Алекс Мартински. През зимата българчетата станаха четвърти в Европа. На европейското лично първенство в Чехия Дженев стигна до осминафиналите.

Дженев беше част от отбор A на „Новите шампиони“ с треньор Георги Чочев. Той също така беше част от отборите до 14 г. на ITF и Тенис Европа. Адриано завършва годината като номер 9 ранглистата на Тенис Европа до 14 г. и номер 56 в ранглистата до 16 г.

През този сезон Дженев спечели титлата на турнира от трета категория на Тенис Европа в Сливен. Има и две титли по двойки през 2019 г. В тандем с Илиян Радулов (ТК „Тракия СКЛАТ“, гр.Пловдив) триумфираха на турнира в Улцин (Черна гора) и на силния международен тенис турнир Bulgaria cup, който е от най-високата първа категория на Тенис Европа.

Адрияно има по-малък брат Бруно (на 7 години), който също се занимава с тенис.

Днес в рубриката „Младите звезди на България“ ще представим Адрияно Дженев

– Адрияно, разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

– За първи път стъпих на тенис корта, когато бях на 7 години. Тренирах футбол и лека атлетика, но исках и още нещо. Тогава родителите ми ме записаха на тенис на корт.

– Кои са треньорите с които си работил и работиш в момента?

– По стечение на обстоятелствата съм работел с няколко треньора – Невена Шопова, Димитър Господинов, Станислав Александров, Динко Халачев, а последната ми шампионска титла спечелих под ръководството на Серафим Грозев, който ми е личен треньор. Всичко треньори, с които съм работил и работя са допринесли за развитието ми като тенисист. Към всеки един от тях изпитвам огромна благодарност! Тук е мястото да благодаря и на треньорката ми по ОФП- Димитрия Найденова, с която тренирам от 6 годишен. Безкрайни адмирации тренер, безрезервно и неотлъчно ти ме подкрепяш в ежедневните ми тренировки!

– Трудно ли беше да спечелиш титлата на Държавното първенство в Бургас?

– Не срещнах особена съпротива , с изключение на финалния мач, когато изоставах със сет и се наложи да правя обрат.

– Намираме се в края на 2019-а година. Доволен ли си от постигнатото през тази година?

– Като цяло съм доволен, но можех да постигна доста по- сериозни резултати.

– Какво беше чувството да спечелите с Виктор и Илиян пето място на Световното първенство?

– Чувството беше невероятно! Играхме мачове с едни от най- добрите тенисисти в нашата възраст. Ние сме добър отбор!

– Ти си част от програмата Новите шампиони, колко е важна тази програма за развитието ти?

– По подобие на програмата „Новите шампиони“ попаднах, когато бях на 10 години и от тогава до сега съм част от тогавашния 3Т проект и понастоящем „Новите шампиони „. Със сигурност програмата допринесе много за развитието ми . Благодарение на нея, респективно на БФТ участвах на много международни турнири, където сравнявах нивото си на игра и натрупах опит.

– Също така бе част от отборите на ITF и Тенис Европа. Колко полезно беше участието за теб в тези тимове?

– Когато получих поканата да бъда част от ITF отбора се почувствах много горд и щастлив. Това беше следващия възход в развитието ми като тенисист.

– Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?

– Имам огромната подкрепа на родителите ми, на треньора, на БФТ и ТК “ Пловдив 1981″ и „Атаро Клима“, които ми предоставиха отлични условия за тренировъчния ми процес. Благодаря на всички за подкрепата!

– Къде според беше най-силното ти представяне през годината?

– Спечелените Държавни лични първенства през 2019 г са може би най- големия ми успех.

– Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през годината?

– Това, за което съжалявам е ,че на всеки международен турнир през 2019 г. нещо малко не ми достигна да направя по- добри резултати.

– Към какво ще бъда насочена подготовката. На какви турнири ще наблегнеш през следващата година?

– Подготовката ми ще бъде насочена към развиването ми на по-агресивен тенис. Също и върху движението ми по корта. За 2020 г. треньора ми Серафим Грозев е изготвил състезателен план , който е съсредоточен към ITF турнири.

– Върху какво трябва да работиш най-много?

– Ще работим върху постоянството ми по време на мач и запазването на концентрация за по-дълъг период от време.

– Помагаш ли на брат си Бруно, който също се занимава с тенис?

– Когато съм си в Хасково отделям много време да играя тенис с брат ми Бруно.

– Има ли идол в тениса и на кой искаш да приличаш?

– Идолът ми е Роджър Федерер.

– Ще имаш ли време за почивка по празниците?

– По време на празните ще почивам 1-2 дни, няма да правя голяма пауза.

– Какво обичаш да правиш в свободното си време?

– В свободното си време ходя в залата по бокс.

– Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

– Аз съм редовна форма на обучение , което прави изключително трудно съчетаването на училище и тренировки. Успявам благодарение на търпението и разбирането на училищния екип към мен. Благодаря на директор Пенка Георгиева

– Какво си пожелаваш за следващата година?

– Пожелавам си да бъда здрав, да нямам контузии, да имам подкрепа, за да продължа да се развивам и да успея да подобря резултатите си през 2020 година.