Локо (Пд) 1:0 Ботев (Враца), Божинов резерва (снимки видео)

Отборите на Локомотив (Пловдив) и Ботев (Враца) играят при резултат 1:0 в мач от 16-ия кръг на efbet Лига на „Лаута“. Диниш Алмейда (33) изведе „черно-белите“ напред с красив гол. Отборът на Бруно Акрапович има шанс да измести Левски от втората позиция преди останалите мачове от кръга и да се доближат на три точки от шампиона Лудогорец. Гостите от Враца са в криза, а след като не победиха аутсайдера Витоша (Бистрица) у дома, старши треньорът Сашо Ангелов хвърли оставка и днес тимът ще бъде воден от Стойчо Драмов.

Атаката на Локомотив водят Анте Аралица и героят от финала за Купата на България през май Ален Ожболт. Играта в средата на терена връзва Димитър Илиев, който ще има подкрепата на Петър Витанов и Милош Петрович. Един Бахтич и Момчил Цветанов ще действат по двата фланга. На пейката остават Бирсент Карагарен, Георги Илиев и Парвизджон Умарбаев. Аут заради натрупани картони е Йосип Томашевич.

Доста повече са проблемите при врачани. Даниел Генов и Христо Златински продължават да лекуват контузии, а извън групата заради травма бе оставен и Давид Рибейро. Драмов обаче ще може да разчита на изтърпелите наказания Доминик Янков, Венцислав Керчев и Иво Михайлов. Ботев започва в предни позиции с Валери Домовчийски, а Валери Божинов остава на пейката.

Локо (Пд) не се разписа само в един мач през сезона – при поражението с 0:1 от Левски в София. Георги Илиев пък е в отлична форма и отбеляза гол в 4 от последните 5 срещи.

Ботев търси реванш за двете поредни тежки поражения срещу този съперник – 1:4 през есента във Враца и 0:4 на „Лаута“ в края на миналия сезон.

Общо в елита двата отбора са изиграли 51 мача, като балансът е 20 победи за Локо, 10 равенства и 21 успеха за Ботев.

Мачът започна с едноминутно мълчание в памет на починалия преди дни верен фен на Локомотив Калуст Ширинян. На стадион „Локомотив“ пристигна и селекционерът на България Георги Дерменджиев. Първата добра възможност пред една от двете врати дойде в 14-ата минута. Анте Аралица избяга зад гърба на защитата на гостите, но се забави малко повече при удара си и стражът Красимир Костов спаси.

Топката отново попадна в Аралица, който стреля от движение, но този път нацели тялото на защитник. В 21-ата минута Деян Иванов спря опасна атака на „смърфовете“, събаряйки на земята Анте Аралица. Главният съдия не се поколеба да покаже жълт картон на бранителя. В 28-ата минута и Георги Вълчев видя жълтия цвят, като отново потърпевш беше Аралица. В 32-ата минута Димитър Илиев се възползва от грешно подаване в средата на терена от Георги Вълчев. Новоизлюпеният национал подаде към Анте Аралица, който вместо да стреля от удобна позиция, предпочете да подава, заради което си навлече гнева на наставника Бруно Акрапович и феновете на „Лаута“. В 33-ата минута обаче Локомотив поведе в резултата с хубав гол на защитника Диниш Алмейда. Бранителят се озова в наказателното подаване на Ботев (Враца) при подаване на Един Бахтич, поведе си топката на пред и опита да центрира, но вместо това топката прехвърли стража Костов и се заби в горния му десен ъгъл. Минута по-късно отново Бахтич центрира по земя, а Ален Ожболт се размина с топката. В 35-ата минута Момчил Цветанов пробив по левия фланг и центрира много остро, но Аралица не бе подготвен и не успя да насочи топката към вратата.

efbet Лига – 16 кръг:

ЛОКОМОТИВ (ПЛОВДИВ) – БОТЕВ (ВРАЦА) 1:0

1:0 Алмейда (33)

Стартови състави:

ЛОКОМОТИВ: Мартин Луков, Диниш Алмейда, Стивън Езе, Дейвид Малембана, Един Бахтич, Петър Витанов, Милош Петрович, Димитър Илиев, Момчил Цветанов, Ален Ожболт, Анте Аралица

БОТЕВ: Красимир Костов, Ангел Лясков, Андреас Васев, Валери Домовчийски, Венцислав Керчев, Георги Вълчев, Деян Иванов, Доминик Янков, Ивайло Михайлов, Илия Миланов, Петър Атанасов  

СЪДИЯ: Георги Николов
СТАДИОН: „Локомотив“, Пловдив
НАЧАЛО: 17:30 часа